Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İş dünyası YEP'i değerlendirdi

İş dünyası YEP'i değerlendirdi

İş dünyası Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) değerlendirdi

Giriş: 20 Eylül 2018, Perşembe 14:49
Güncelleme: 20 Eylül 2018, Perşembe 15:09

İş dünyası bugün açıklanan ekonominin 3 yıllık yol haritası Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) değerlendirdi;

- MÜSİAD/KAAN: ÇOK İYİ ÇALIŞILMIŞ BİR PROGRAM

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Yeni Ekonomi Programı'nın çok iyi çalışılmış bir program olduğunu belirterek, "Önümüzdeki süreçle ilgili olarak her türlü değerlendirmenin yapıldığını görüyoruz." dedi.

Kaan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "Dengelenme, Değişim ve Disiplin" sloganıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı'nı (2019-2021) açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

YEP'in çok iyi çalışılmış bir program olduğunu aktaran Kaan, "Dengelenme, Değişim ve Disiplin' odaklı bu öngörüleriyle birlikte çok iyi çalışıldığını söylemek istiyorum. Önümüzdeki süreçle ilgili olarak her türlü değerlendirmenin yapıldığını görüyoruz. 2019 yılı için tüm dünyada beklenen daralmanın da aynı şekilde bu sürecin içine dahil edildiğini gördük." ifadelerini kullandı.

Kaan, 2020 ve 2021 sonrasındaki değişimin çok iyi planlandığını gördüklerini kaydederek, "Kendilerine ellerine sağlık diyorum. Biz MÜSİAD ve sanayici kesimi olarak işsizlikle ilgili çalışmaya, büyümeye ve katma değerli üretim yapmaya devam edeceğiz." bilgisini verdi.

2013'e kadarki süreçte Türkiye'nin büyüme rakamlarının gayet iyi olduğunu vurgulayan Kaan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu sürece döneceğimizi düşünüyorum. Dünyadaki daralmanın etkisini görüyoruz. Yurt dışından gelen ve yurt içinde pompalanan bir algı var. Bu algıya karşı çıkıyoruz. Piyasalarda bazı sıkıntılar olabilir, ülke bu süreci rahatlıkla atlatacak bir düzeyde. Bizim için buradaki 2 seneyi rahatlıkla atlatıp sonrasında eski büyümemize döneceğimizi düşünüyorum."

-TVF/ ERMUT: TÜRKİYE'NİN GERÇEKLERİ İYİ ELE ALINMIŞ, DETAYLI BİR ÇALIŞMA

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Arda Ermut, Yeni Ekonomi Programı'nın ayakları yere basan, aynı zamanda Türkiye'nin gerçekleri iyi ele alınmış, detaylı bir çalışma olduğunu belirterek, "Program ile hep beraber enflasyon, cari açık, işsizlik ve büyüme oranlarında optimum seviyeyi, biraz daha zor geçecek 2019'dan sonra 2020'den itibaren görmeye başlayacağız." dedi.

Ermut, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "Dengelenme, Değişim ve Disiplin" sloganıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı'nı (2019-2021) açıklamasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Ekonomi Programı'nın Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Ermut, programın kısa ve uzun vadede çok etkili sonuçlar oluşturacağını düşündüğünü söyledi.

Ermut, programın olumlu etkilerinin kısa sürede görülmeye başlanacağını ifade ederek, "Çok ayakları yere basan, aynı zamanda Türkiye'nin gerçekleri iyi ele alınmış, detaylı bir çalışma olduğu Sayın Bakanımız tarafından net bir şekilde ortaya konuldu. İnşallah önümüzdeki iki yılın reel beklentileri, ülkemizin potansiyeli ve yapabilecekleri göz önüne alınarak, takibi iyi yapılarak bir program uygulamaya konulmuş olacak." diye konuştu.

Programda, katma değer oluşturacak alanlar ve cari açıkla ilgili konuların yanı sıra, doğrudan yatırımlar açısından da önemli mesajlar verildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Doğrudan yatırımlar anlamında da Yeni Ekonomi Programı'nın ülkemize yeni kanallar açacağını düşünüyorum. Program ile hep beraber enflasyon, cari açık, işsizlik ve büyüme oranlarında optimum seviyeyi, biraz daha zor geçecek 2019'dan sonra 2020'den itibaren görmeye başlayacağız. Program; bu sonuçların alınmasının yolunun başlangıcı olarak çok önemli mesajlar verdi, iyi bir başlangıç oldu. İnşallah bu hedeflerin yakalanması için el birliği ile çalışacağız. Cumhurbaşkanımızın vizyonu, Hazine ve Maliye Bakanımız Albayrak'ın koordinasyonu ile bu hedefleri hep beraber tutturacağımıza inanıyorum."

-İTO/ AVDAGİÇ:TÜRKİYE'Yİ 2023'E HAZIRLAYACAK GERÇEKÇİ BİR UFUK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Yeni Ekonomi Programı'nın, Türkiye'yi 2023'e hazırlayacak gerçekçi bir ufuk çizdiğini belirterek, "Dengelenme, disiplin ve değişim kurgusu üzerine oturtulan YEP’i ekonominin yeni anayasası olarak görüyoruz. Ekonominin tüm aktörlerinin bu anayasaya sadakatle uyacağından şüphemiz yok." ifadelerini kullandı.

Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 2019-2021 dönemi Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) değerlendirdi.

YEP'in, Türkiye'yi 2023'e hazırlayacak gerçekçi bir ufuk çizdiğini kaydeden Avdagiç, "Dengelenme, disiplin ve değişim kurgusu üzerine oturtulan YEP’i ekonominin yeni anayasası olarak görüyoruz. Ekonominin tüm aktörlerinin bu anayasaya sadakatle uyacağından şüphemiz yok." ifadesini kullandı.

Avdagiç, programda yer alan ekonomide öngörülebilirliği artırıp, oynaklığı düşürebilecek, performansı ölçülebilir makro hedefleri ise yatırımcının yeni bağlayıcı çıpası olarak tanımladı.

-DEİK/OLPAK: GÜÇLÜ, AYAKLARI YERE BASAN, GERÇEKÇİ BİR PROGRAM

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, ayakları yere basan, altı doldurulmuş, hayali olmayan bir Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Büyüme ve enflasyon rakamlarında da olabildiğince gerçekçi davranılmış. Bu yönüyle bakıldığında hoşumuza gidip gitmemesi değil, uygulanabilir olması bizim açımızdan önemliydi." dedi.

Olpak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "Dengelenme, Değişim ve Disiplin" sloganıyla hazırlanan Yeni Ekonomi Programı'nı (2019-2021) açıklamasının ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Program dolayısıyla Bakan Albayrak ve ekonomi yönetimine teşekkürlerini ileten Olpak, son dönemlerde sürekli istişare halinde olduklarını, iş örgütleri olarak beklenti, talep ve sorun alanlarını bildirdiklerini anlattı.

Olpak, ayakları yere basan, altı doldurulmuş, hayali olmayan bir program ile karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Büyüme ve enflasyon rakamlarında da olabildiğince gerçekçi davranılmış. Bu yönüyle bakıldığında hoşumuza gidip gitmemesi değil, uygulanabilir olması bizim açımızdan önemliydi. Yatırımlar noktasında, özel sektörün yatırımları açısından bir şey kastettiklerini sanmıyorum ama şu anki, mevcut finansal yapı içerisinde ikinci planda olması gereken yatırımlarla ilgili bir değerlendirme yaptılar. Doğrudur, bu çerçevede ilerlenecektir diye düşünüyorum. Sonrasındaki asıl kısmı olan uygulama hep birlikte gerçekleştirilecek. Bakanlığın ortaya koyduğu tabloya biz de özel sektörle elimizden gelen desteği vererek bu ülkeye sahip çıkmaya devam edeceğiz."

AA