Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni, ABD ile Çin arasında yoğunlaşan ticaret savaşı ve gelişen piyasalardaki kargaşa endişeleriile düştü.

Ifo Entitüsü'nün açıkladığı ve piyasa tarafından yakından izlenen iş düyası güven endeksi Eylül ayında 103.7 seviyesine geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, endeksin, Ağustos ayında 103.9 seviyesine revize edildikten sonra Eylül'de 103.2 seviyesine inmesi bekleniyordu.

Almanya ekonomisinin ihracata bağımlılığı ve kaydadeğer ticaret fazlası, bu ülkeyi küresel ticaretteki olumsuzluklara özellikle açık hale getiryor. Son salvoda, ABD Başkanı Donald Trump, 200 milyar dolarlık daha Çin ürününe ek gümrük vergisi getirdi. beijing ise missillemede bulunacağını açıkladı ve ABD'nin yeni tarifeler ile tehditlerine devam ettiği sürece ticaret konusundaki anlaşmazlıkları çözmek için görüşmelere katılmayacağını belirtti.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da kötüleşen beklentiler, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin korumacılık, gelişen piyasa volatilitesi ve finansal kargaşa riskinin büyümeyi aşağı çekebileceği uyarısında yansımasını buldu.

Öte yandan, Bundesbank, Alman ekonomisinin güçlü iç talep ve sağlam işgücü piyasaından dolayı güçlüklerle başaçıkabileceğini kaydetti. Banka büyümenin kaydadeğer bir şekilde sıçrayacağını ve fabrika siparişleri ve üretimde son dönemde görülen zayıflığın oto üreticilerin emisyon testi prosedürlerinden kaynaklanan geçici sorunlarından kaynaklandığını ifade etti.