Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed bu haftaki toplantısında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlere göre, faiz artırımına gidecek ve her çeyrek dönemde gerçekleştirdiği bu 25 baz puanlık artışları 2019 yılının Haziran sonuna kadar devam ettirecek.

Bu durum, önümüzdeki aylarda, Fed gözlemcilerinin Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Aralık ayındaki toplantıyı boş geçeceği tahmininde bulundukları Haziran ayındakine göre daha istikrarlı bir faiz artırımı dizisini işaret ediyor. Ekonomistler şimdi, böyle bir aranın gelecek yılın Eylül ayına kadar olmayacağı görüşündeler.

18-20 Eylül arası düzenlenen ankette, ekonomistler Fed'in federal fon faizi (gösterge faiz) için hedef aralığının üst sınırının Haziran 2019'da yüzde 3'e ulaşmasını ve yılın üçüncü faiz artırımını bekledikleri dördüncü çeyreğe kadar burada kalmasını öngörüyorlar. Bu, Haziran ayında yüzde 2.75 seviyesini işaret eden medyan tahmininin gerçekleştiği birkaç ay önce düzenlenen ankete göre hafifçe daha yukarıda. Politika faizi için hedef aralığı şu anda yüzde 1.75-2.00.

Amherst Pierpont Securities LLC baş ekonomisti Stephen Stanley, "FOMC'taki üyelerin çoğu, nötr faiz oranına ulaşılması gerektiği konusunda oldukça açık bir strateji ortaya koydu ve muhtemelen bu seviyeye ne kadar çabuk ulaşılırsa o kadar iyi olacak" dedi. Nötr faiz oranı, Fed'in gösterge faizinin ne ekonominin gaz pedalına basan ne de frene değen bir seviyede olmasını işaret ediyor. Ekonomistler nötr faizin yüzde 3 civarında olduğunu hesaplıyorlar.

Anket katılımcılarının faiz arıtırımı projeksiyonlarındaki değişim yalnızca buraya kadar geliyor. Hiçbir ekonomist, fed fonları faizinin gelecek yıl Haziran ayında yüzde 3 seviyesinin üzerine çıkmasını beklemiyor. Ve bu noktadan sonra, ekonomistler, faizin yüzde 3.25 ile zirve yaptığı 2019'un dördüncü çeyreğine kadar faiz artırımı beklemiyor.

Tepkiler, kısa vadede, bu tahmine olan güveni işaret ediyor. Güçlenmekte olan enflasyon, ABD işgücü piyasasındaki sıkılaşma ve vergi indirimleri ve artan kamu harcamalarından kaynaklanan teşvik, Çin ile şiddetlenen ticaret savaşı ve gelişen piyasalardaki sorunlardan dolayı Fed yetkililerinde görülen endişelere ağır basıyor.

Ancak ekonomistler Fed yetkililerinin 2020'de ekonomide bir yavaşlama tahmin edeceklerini beklemeye devam ediyor. Ekonomistler, Fed'in 2018 yılında büyüme için medyan tahminlerinin yüzde 2.9 olmasını ve 2020 yılında ise yüzde 2'ye düşmesini bekliyorlar.

Bir sonraki resesyona en çok neyin sebep olabileceğine ilişkin soruya ise, katılımcıların yalnızca 6'sı ya da yüzde 15'i, ticaret savaşının en büyük riski oluşturduğu yolunda yanıt verdi.

Toronto'da TD Bank kıdemli ekonomisti James Orlando, "Ekonomistler ticaret sorununun çözüleceği konusunda güçlü bir umuda sahip," dedi ve "Ancak ABD ekonomisine olan etkisini hesapladığınızda, hatta Çin ile en kötü durum senaryosuna göre bile, 200 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 25 tarife uygulanması, reel GSYH'yı sadece yüzde 0.5 olumsuz etkiliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Daha fazla sayıda ekonomist, bir sonraki resesyonun Fed'in faizleri çok hızlı artırmasından (12 katılımcı), ticaret harici dış şoklardan (11 katılımcı) ya da finansal balonların patlamasından (10 katılımcı) kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Moody’s Analytics Inc. para politikası araştırma müdürü Ryan Sweet, "Geçmişte, dönemsel çevrimler Fed onları öldürdüğünde sona ererdi", dedi ve "Bu Fed aşırı tedbirsiz olmayacaktır, bu nedenle bu çevrimin farklı olma ihtimali var, ancak tarih yine Fed'in karşısında" şeklinde görüş bildirdi.

Toplantı sonrası yapılacak açıklamada, ekonomistler güçlü biçimde, FOMC'nin para politikasına yönelik risklerin "hemen hemen dengeli" olduğu yolundaki değerlendirmesine bağlı kalacağı tahmininde bulundu.

Ekonomistler, kendi başlarına, büyümeye ve enflasyona yönelik risklerin dengeli olduğunu ya da yukarı yöne eğilim gösterdiklerini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 16'sı risklerin aşağı yönlü olduğu görüşünde. Bu oran haziran ayında yüzde 3 seviyesindeydi.

ABD'de yılık bazda enflasyon son dönemde güçlü seyretti. Fed'in izlemeyi tercih ettiği enflasyon göstergesi, üst üste beşinci ayda da yüzde 2 olan hedef seviyenin üzerinde kaldı. halen, katılımcıların çoğunluğu Fed'in, en azından yüzde 3'e erişmezse, enflasyona daha agresif bir tepki vermesini beklemiyor.