Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, 2018 sonu itibariyle gayrimenkul yatırımları dahil 11 milyar dolar üzeri doğrudan yatırım çekmeyi hedeflediklerini belirtti.

Ermut, dünya genelinde ticari araçlara yönelik güvenlik ve verimlilik teknolojileri geliştiren Wabco'nun Türkiye'de lojistik ve dağıtım merkezi açılışı sonrası BloombergHT'nin sorularını yanıtladı.

Ağustos ayında gayrimenkul yatırımları dahil olmak üzere 900 milyon dolar doğrudan yatırım çektiklerini kaydeden Ermut, geçen yılın aynı dönemine kıyasla değişim yaşanmadığını söyledi.

Ermut, "Ekonomik konjonktürü göz önüne aldığımızda azalış olmadan devam etmesi önemli. Elbette daha fazla yatırımla ülke ekonomisine katkıda bulunma amacındayız. Fakat gerek ekonomik gelişmeler gerekse bölgeler gelişmeler nedeniyle doğrudan yatırım rakamları negatif etkilenebiliyor. Geçen yıl global düzeyde doğrudan yatırımlarda ciddi düşüş olmuştu. Bizim payımız bu pastada aynı kaldı ama pastayla birlikte azalmış oldu. Önümüzdeki dönemde kendimizi bölge ülkelerden ve diğer yatırım çeken ekonomilerden ayrıştırmamız gerek. Çektiğimiz yatırımların katma değerli yatırımlar olması, teknoloji yoğun odaklı olması önemli" diye konuştu.

Wabco'nun Türkiye yatırımının bundan sonraki yatırımları çekme noktasına önemli katkı sağlayacağını düşündüklerini kaydeden Ermut, bu tip yatırımların ülkemizin kronik sorunu olan cari açık problemine de katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Türkiye'nin geçen yıl 11 milyar dolar doğrudan yatırım çektiğini hatırlatan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı, "Bu yılı da geçen yılki rakamın üzerinde tamamlamayı hedefliyoruz. Son çeyrek itibariyle alınan önlemlerin pozitif yansımasının olacağını ve seneyi, geçen yıla kıyasla artışla kapatacağımızı
düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Radarlarında pek çok projenin olduğunu kaydeden Ermut, "Meblağ olarak daha düşük sektörlerine katma değer anlamında önemli katkı sağlayacak diğer yatırımlar için çalışmalarımız devam ediyor. Takip ettiğimiz pek çok proje var, gerçekleşme süreleri yatırımların kendi şartlarına göre değişebiliyor. Planlarımız yıl sonuna kadar bir kaç yatırımı daha açıklamak. Zamanları önümüzdeki haftalarda netleşir" diye konuştu.

Ceren Dilekci/Bloomberg HT