Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'ye konuk oldu.

Zaim Derimod için 2018 yılının iyi geçtiğini, yılı %30 büyüme ve 500 milyon TL ciroyla kapatacaklarını öngördü. Ciroda değil, karlılıkta sorun yaşadıklarını belirten Zaim "istediğimiz karlılığı markalar olarak bu yıl yakalayamayacağız." dedi.

Karlılıklarını etkileyen olumsuz gelişmelere dikkat çeken Zaim "Bunun sebeplerinden biri kurların çok yüksek olması. Bizim ana girdimiz deri. Derinin de 80'i ham olarak yurt dışından geliyor, onun için kur yükselince girdilerimiz de artıyor" diye konuştu.

AVM kiralarındaki artışın da olumsuz olduğunu belirten "Dolar geçen yıl Ekim ayında 3.57'lerdeydi, şimdi 6 civarında, yüzde 68'lik bir artış var. Bazı AVM'ler sembolik indirim yaptılar ama en az %50 geçen yıla göre daha fazla kira ödüyoruz. Her ay AVM'cilerle devamlı kira pazarlığı yapıyoruz.

3. olumsuz gelişme Ocak - Şubat - Mart ayları Türkiye'de iklim ılımlı geçti. Biz de kadın botlarında istediğimiz rakamlara ulaşamadık" değerlendirmesini yaptı.

"KONKORDATO İFLAS DEĞİL"

Ayakkabı sektöründeki konkodatoların kendilerini de üzdüğünü belirten Zaim "Ama şunu unutmayalım konkordato iflas demek değildir, belli süre sonra bu şirketlerin tekrar normal hale geçeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

"%10 İNDİRİM KARARINA DESTEK VERİYORUM"

Enflasyonla mücadele programında alınan %10'luk indirim kararını değerlendiren Zaim, "ben de o toplantıdaydım. Tüm marka sahipleri, tüm Türkiye'nin iş alemi oradaydı. Fikir çok güzel, lansman heyecan vericiydi.

Biz bu işin tam destekçisiyiz. %10 indirim kararına destek veriyorum. Dövizden dolayı artan fiyatlara psikolojik fren yapar. Üreticilerimiz fiyat artışı yaparken artık 2 defa düşünmek zorunda. Burada 'ben ülkeme sahip çıkıyorum' duygusu çok önemli" diye konuştu.

Krizlerle mücadele etme reflekslerinin kuvvetli olduğunu belirten Zaim "Şimdiki kriz daha öncekilerden büyük değil, hükümetin ortaya koyduğu OVP ile biz bu işin altından kalkarız." şeklinde konuştu.

"Maliyet artışlarını fiyatlara ne kadar yansıttınız?" sorusuna Zaim şu yanıtı verdi; "Kurlar yüzde 60 oranında artış gösterdi,  girdilerinizin büyük bir kısmı döviz, ben bunu bir sezonda yansıtamam; hiç kimse yansıtamaz, bunun için birkaç sezon geçmesi lazım.." yanıtı verdi.

Bu sene 5-6 milyon dolar ihracat rakamına ulaşabileceklerinin de altını çizen Zaim, "Rusya'da, Azerbaycan'da, Kıbrıs'ta, Kırgızistan'da mağazalarımız var; bizim bu sene ihracatımız 5-6 milyon dolar civarında olur..Önce hedefimiz bölgesel marka olmak, bizde önce Türkiye'ye 2-3 saat mesafedeki ülkelere açılacağız" dedi.
 
"HEDEFİMİZ BÖLGESEL MARKA OLMAK"

Öncelikle bölgesel marka olmayı hedeflediklerini belirten "İtalya, İspanya önce kendi ülkelerinde büyüyüp sonra komşularına açılmış, biz de Türkiye'ye yakın ülkelere açılacağız. Rusya, Kıbrıs, Balkanlar, Kazakistan ve İran'da Derimod olarak bölgesel marka olma yoluna gireceğiz, burada başarılı olursak dünya markası olma yolunda da yürüyebiliriz" dedi. Zaim Avrupa'nın daha zor bir pazar olduğunu, komşu ülkelerin 'daha aç bir pazar' olması nedeniyle daha fazla iş yapma imkanları olduğunu belirtti.