Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye kurda son birkaç ayda yaşanan yükselişin nedenlerini sıralayan Yalçınkaya "Kur 7.5'lara giderken ABD'nin faiz artırım süreci gelişen ülkeler üzerinde baskı yarattı, yurt içinde de özel sektörün Döviz cinsinden borcu, yüksek cari açık ve ABD ile Brunson gerilimi kurun 7.5'lara yükselmesine neden oldu" dedi.

Brunson'ın serbest bırakılmasının düşüşte önemli bir etken olduğunu beliren Yalçınkaya "cari açığın kapanıyor olması da önemli. Ama özel sektörün döviz cinsinden borcu ve ABD'nin sıkılaştırması devam ediyor. Bundan sonra dış ilişkiler, Fed'in tavrı önemli olacak." diye konuştu.

Kurda kısa vadede trendin aşağı göründüğünü belirten Yalçınkaya, 5.30'lara geri çekilme olabileceğini belirtti ve "Yıl başından beri TL %37 değer kaybetti, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika gibi bize benzer ülkelerin değer kaybı %10, dolayısıyla biz önemli ölçüde değer kaybetmiş durumdayız." diye konuştu.

Makro ekonomik görünümü değerlendiren Yalçınkaya büyümenin düşeceğini, bunun ekonomik aktivitede yavaşlamaya neden olacağını belirtti ve "Cari açık daralmaya devam edecek gibi. Çünkü daha az büyüyen Türkiye'nin ithalatı da görece azalıyor. Enflasyon kurla çok bağlantılı." değerlendirmesini yaptı.

Yalçınkaya önemli bir hikaye ortaya koymak gerektiğine dikkat çekti.

Türk Lirası 10. günde de dolar karşısında değer kazanarak 2 aydan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Lira, dün ABD Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye yaptırımları kaldırabileceklerini açıklamasıyla 5.53'e kadar geriledi. Lira ay başından beri %7'nin üzerinde değer kazandı.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys TL'de son 9 günde 'etkileyici bir ralli' yaşandığına dikkat çekti ancak stagflasyon riski ve Tüketici Güvenindeki azalma nedeniyle bu değer kazancının kısa soluklu olabileceğini öngördü.