Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tesla, Çin'in Şangay yönetimiyle Çin'deki ilk batarya fabrikasını (Gigafactory) kurmak için 850 bin metrekarelik araziyi kapsayan bir anlaşma imzaladı.

Anlaşma Tesla'nın Çin'de üretmeyi planladığı elektrikli arabalar için çok büyük bir adım olarak görülüyor. Anlaşma, ABD ile Çin arasında peşpeşe yürürlüğe konan ek gümrük vergilerinin ardından artan maliyetlerin de önüne geçilmesine de yardımcı olacak.

Tesla, arazi için bir fiyat açıklamadı ancak Şangay Arazi Kaynakları ve Planlama bürosu 864,885 metrekarelik arazinin açık arttrmada 973 milyon yuan (140.5 milyon dolar) karşılığında satıldığını açıkladı. 

Temmuz ayında Şangaylı yetkilerle fabrika kurmak için de anlaşan Tesla, üretim için elzem olan batarya tesisiyle birlikte küresel üretim kapasitesini mevcudun neredeyse iki katına çıkarmakla kalmayacak dünyanın en büyük otomobil pazarında satılacak Tesla markalı elektrikli arabaları daha uygun fiyatla satabilecek.

Tesla'nın, ABD dışında açacağı ve Asya fonlarından 2 milyar dolarla finanse ettiği ilk fabrikasında yıllık 500 bin araçlık üretim kapasitesi olması bekleniyor. Bu, Tesla'nın 2017 yılında teslimatını yaptığı araç sayısının 5 katı.  

Şirket, 2018 yılının ilk 3 çeyreğinde 83 bin 500 adet araç teslim etmişti. Bunlardan 55,840 adedi ekonomi sınıfı Model 3 olurken daha üst segment Model S ve Model X teslimatları sırasıyla 14 bin 470 ve 13 bin 190 adet olarak gerçekleşti. Aylık bazda toplam ortalama teslimat ise 17 bin adette kaldı.

haberturk.com