Advertisement
HABERLER ABONE OL

A101 CEO'su Erhan Bostan Bloomberg HT'deki Üst Düzey programında Arzu Maliki'ye konuk oldu.

A101 için yılın nasıl geçtiğini değerlendiren Bostan "Türkiye'nin tamamında en çok mağazası olan zinciriz.8 bin marketimiz var, 10 yaşındayız, 10'uncu yılımızı da bu yıl 20 milyarın biraz üzerinde ciro ile kapatacağız. Hızlı büyüyoruz; son yılların en hızlı büyüyen gıda perakendecisi biziz. 81 ilin tamamında varız, işlerimiz de bu sene iyi gidiyor özellikle bu yıl ciddi bir bütçemiz vardı. 18 milyara yakın, ama bu son dönemdeki fiyat artışlarından dolayı A101'in işleri daha da iyi oldu çünkü bizim formatımız ucuzluk kendimize ucuzluk makinası diyoruz..Özellikle yaz döneminden bugüne kadar da büyük artışlar yaşıyoruz..Tahmin ediyorum 20 milyarın üzerinde olacağız, Eylül ayında ciromuz bir önceki Eylül ayına göre yüzde 58 arttı" dedi.

-"Fiyatlar rekabetle düşecek"

Gıda fiyatlarındaki düşüş için fiyatların ancak rekabetle düşeceğini vurgulayan Bostan "Gıda da bizim kendi enflasyonumuz her zaman TÜİK enflasyonundan geridedir bunun sonucunda da zaten tüketici bizi tercih ediyor. Nasıl düşecek fiyatlar rekabetle düşecek..Şimdi kurda da bir düşüş var bu da yansıyacaktır fiyatlara; biz kendi markalı ürünlerimizde de marj el verdiği taktirde, 1300 ürünün 72 tanesinde kampanya devreye girdi, tedarikçi firmalar bu kampanyaya dahil oldukça ürünlerde artacaktır. Tabi bunun kalıcı olması tüketici için de daha iyi olur"dedi

A101 Ceo'su ayrıca "Eylül ayında ÜFE'nin artışı yüzde 46, TÜFE de yüzde 24.5, bunun da sebebi kısmen biziz çünkü biz üreticilere direniyoruz, bu konuda bizden çok memnun değiller, bu fiyatlamaları yaptığı takdirde mallarını da satamıyorlar.." diye ekledi.

Tedarik zincirinde üreticiden tüketiciye gelirken fiyatlar artışı yaşanmasına "Ürünün toplandığı andan itibaren modern ve uygun koşullarda taşınması gerekiyor, uygun hallerde meyve ve sebzelerin tasvif edilmesi gerekiyor. Tarlada daha meyve sebze toplanmadan yüzde 15'i toplanamaz hale geliyor. Bildiğim kadarıyla meyve sebzeden kar eden bir gıda zinciri yok Türkiye'de..en çok fire verdiğimiz ürün muz'dur. Bizim gibi zincirlere Bakanlık özel ekip yönlendirdi ve bizim son dönemdeki alış ve satış fiyatlarımız ile ilgili, stoklarımızla ilgili bilgileri biz kendilerine ilettik. Sektör genelinde de tamamı kontrol ediliyor" diye ekledi.

- "Bu sektör çok kar eden bir sektör değil"

Sektörün çok fazla kar etmediğibi bu yüzden fırsatçılıkla suçlanmaması gereken bir sektör olduğunu vurgulayan Bostan "Yani bu sektör çok kar eden bir sektör değil o yüzden fırsatçılıkla suçlanmaması gerekiyor sektörün..mesela bizim toplam stoğumuz 100 ise bunun 85'ten fazlası mağazalarımızda tüketicilerin önünde, biz günde 1500 kamyon mal satıyoruz valla bunları stoklayacak yer yok" dedi.

- "Halka Arz'ı düşünmüyoruz"

Bostan konuşmasında "Şu anda böyle bir düşünce yok A101'den memnunlar şimdilik böyle memnunlar" diyerek halka arzı düşünmediklerini belirtti.