Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Osman Arslan, Çorum İli Odalar ve Borsalar Müşterek İstişare Toplantısı ve Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, faiz ve kur cephesinde ağustos ve eylül ayında bir dalgalanma oluştuğunu dikkat çekti.

Türkiye'nin bu dalgalanmayı hak etmediğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti:

"Faiz ve kur cephesinde bir dalgalanma oluştu. Bu dalgalanma özellikle yurt dışı piyasalar açısından hak etmediğimiz, ülkemiz ekonomik gerçekleri ile bağdaşmayan değerlendirmelere maruz kaldı. Ama geldiğimiz an itibariyle ben bu dalgalı sürecin geride kaldığına inanıyorum. Ekonomi yönetimimizin güçlü ve kararlı koordinasyonu ile iş dünyasının sorunlarını birinci elden ekonomi yönetimine, siyasi yönetime aktarmasıyla ciddi aksiyonlar alınabiliyor. Önümüzdeki bu istişare sürecinin ve karşılıklı iş birliğinin devam etmesi gerekiyor."

Arslan, Türkiye'nin temel ekonomik verilerinin oldukça güçlü olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Bankacılık sektörüne baktığımız zamanda elbette temellerinin sağlam olduğunu görüyoruz. Gerek sermayemiz gerek likidite açısından hızla güçlü bir pozisyona doğru ilerliyoruz. İki özel bankamızın yurt dışından sağlamış olduğu sertifikasyon kredilerini yine uygun mali vadelerle yenilemesi ve Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin yurt dışı piyasalardan ihraç tutarının 3 katı kadar talebin gelmesi, ülkemizin ekonomik gücünü yansıtmaktadır. Bu durum yaptığımız akıllı politikalarla devam edecektir. İş dünyamızın çözümsüzlük anlamında herhangi bir endişeye kapılmasına gerek yoktur. Türkiye, zorlu süreçlerden 1995, 1998, 2001, 2009 dalgalanmalarında olduğu gibi güçlenerek çıkmasını başarmıştır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ( TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bir süredir ekonomide çalkantı yaşandığına işaret etti.

Döviz, faiz, enflasyonun üçünün birden yükseldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Piyasada gözle görülür bir yavaşlama var, para dönmüyor. TOBB olarak odalar ve borsalarımız vasıtasıyla piyasaların ve sizlerin nabzını ilk elden tutuyoruz. Sıkıntıları tek tek anlatıyoruz. Sonra bunları Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, bakanlarımıza iletiyor ve acilen önlem almasını talep ediyoruz." ifadesini kullandı.

"SIKINTILI GÜNLERİMİZDE ŞEMSİYE AÇAN KAMU BANKALARI OLDU"

Geçen hafta kamu bankalarının genel müdürleriyle toplantı yaptıklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Kamu bankalarına teşekkür etmek istiyorum. Şu sıkıntılı günlerimizde bize şemsiyeyi açıp koşarak gelen kamu bankaları oldu, haklarını yemeyelim. Piyasanın çarkının dönmesi için kamu bankaları diğerleri gibi yağmurlu havada şemsiyeyi kapatmadılar. Tam tersine yağmurlu havada şemsiyeyi açık tutmaya çalıştılar." dedi.

haberturk.com