Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalar bugünkü Merkez Bankası kararına odaklandı. Eylül ayında politika faizini 625 baz puan artışla %24'e yükselten MB'nin  enflasyonda düşüş beklentisi ve TL'de son günlerde yaşanan değer kazancı nedeniyle bu toplantıda faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Bloomberg HT tarafından 24 kurumla yapılan ankette de medyan beklenti faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmaması yönünde.





Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert Bloomberg HT'ye 100 baz puanlık faiz artışı beklediklerini söyledi. Cömert "Faizlerin geldiği seviye cazip ama ÜFE ve çekirdek enflasyonda hala ciddi trend söz konusu. Beklentileri daha da kontrol etme adına faiz artışı bekliyoruz. 100 baz puanlık artış fiyatlamayı çok değiştirmez, kurda 5.70'lerden 5.60'lara düşeriz ama bu global tabloda o seviyelerde kalma ihtimali biraz zayıf görünüyor" değerlendirmesini yaptı.

ABN Amro Ekonomisti Nora Neuteboom faiz değişikliği beklemediğini, Merkez Bankası'nın 13 Eylül'deki 625 baz puanlık faiz artışının etkilerini ve enflasyondaki gelişmeleri görmek isteyeceğini belirtti.

Neuteboom "Para politikasının enflasyona yansıması genelde birkaç ayı bulur. Bu nedenle Merkez Bankası gelecek iki ayda fiyat gelişmelerini yakından izlemek isteyebilir, bunun yanı sıra geçen hafta kur baskısının azalması da Merkez Bankası'nın beklemesi için diğer bir gerekçe" değerlendirmesini yaptı.

ING Şef Ekonomisti Muhammet Mercan da faiz artışı beklemediklerini ancak risklerin yukarı yönlü olduğunu bildirdi.

Mercan "geçen ayki 625 baz puanlık önden yüklemeli faiz artışı ve Lira'daki son güçlenmeye dair iyimserlikle bankadan bir değişiklik beklemiyoruz" diye konuştu.

"MB'NİN ÖNÜNDE CİDDİ FIRSAT VAR"
 
Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın önünde ciddi bir fırsat olduğunu söyledi. Gök, "Piyasada faiz artışı beklenmezken sembolik bir faiz artışı gerçekleştirirse şu an içinden geçtiğimiz dönemde en çok sıkıntımız olan kur - enflasyon - faiz sarmalından daha kısa sürede çıkabileceğimizi düşünüyorum. Yarınki toplantıdan önce Dövizde yükseliş hareketi görülmüş olmasını da değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"2 FARKLI GÖRÜŞ VAR"

Stratejist Mustafa Gözeler "2 farklı görüş var, biri yüksek enflasyon sonrası MB'nin piyasanın önüne geçerek faiz artışı yapacağı yönünde. Ben buna katılmıyorum, Merkez Bankası enflasyonun düşüş trendine girmesini bekleyecektir. Zaten MB'nin elindeki silahlar da politika faizini %27'ye kadar çıkarmasına olanak sağlıyor." yorumunu yaptı.

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi "Enflasyon beklentilrinden yola çıkarsak Merkez Bankası'nın aslında ilave sıkılaşmaya gitmesi gerekir ama  büyüme üzerindeki risklerin daha artacağını düşünerek bundan uzak da durabilir. Kararı bilmek zor, bir artış yapmayabilir" diye konuştu.

PİYASAYI NASIL ETKİLER?

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan faiz artırmazsa piyasaya etkisinin sınırlı olacağını, faiz artırımı olursa kurun bir miktar düşeceğini öngördü.

Erkan "Piyasa konsensüsü, faizlerin sabit bırakılması yönünde, yani baz senaryo faiz tarafında aksiyon alınmaması… Bunun dışında politika açıklaması ise, şahin kalmaya devam edecektir. Bu durum fiyatların içinde, dolayısıyla zaten piyasa faizlerde değişim beklemediği için etkiler sınırlı olabilir. Ancak, ufak bir ihtimal de olsa herhangi bir oranda faiz artırımı olursa bunun kuru bir miktar daha aşağı çekmesini bekleriz." değerlendirmesini yaptı.

QNB Finans Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı ise kurun 7.10'lara yükselmesi sonrası belirgin biçimde değer kazandığını, MB'den faiz artışı beklemediklerini belirtti. Pazı "Attığı adımlar sonrası mali politika etkilerini görmek isteyecektir, dolayısıyla piyasaya ek doping gelmesi zor." diye konuştu.