Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Enflasyonda en kötüsü geride mi kaldı?

Enflasyonda en kötüsü geride mi kaldı?

Uzmanlar gelecek aylarda yükselişin devam edebileceğine dikkat çekiyor

Giriş: 05 Kasım 2018, Pazartesi 11:23
Güncelleme: 05 Kasım 2018, Pazartesi 14:53

Uzmanlar, Ekim ayında yıllık bazda yüzde 25'i aşan enflasyonda zirvenin henüz görülmemiş olduğuna dikkat çekiyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmet Demirkol Bloomberg HT'ye gıda fiyatlarının %30'a yakın, çekirdek enflasyonun da %24 olduğuna dikkat çekerek enflasyonda hala en kötünün geride kalmadığını söyledi.

Enflasyonla topyekün mücadele programının rakamlara pek yansımadığını belirten Demirkol "Faizin üzerinde bir enflasyon var, diğer yandan bazı alanlarda getirilen vergi indirimlerinin etkisiyle enflasyonda bir miktar artış da olabilir. Kasım ve aralık'ta %25 - 26'ların görülebileceğini düşünüyorum. Özellikle gıdada yerli üretim artırılmadıkça 2019'un mart nisan aylarında % 28 - 29'ların bile mümkün olduğu söylenebilir" değerlendirmesini yaptı.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül Bloomberg HT'ye enflasyonda zirvenin görülmediğini söyledi. Şengül "korktuğumuz başımıza geldi, maliyet unsurlarının birden ortadan kalkmamasından korkuyorduk. Biz bu şoku asıl Ağustos'ta yedik ama kur düşse dahi onun geçişkenliği zamana yayılarak maliyet olarak fiyatlara biniyor.

Dolayısıyla biz bunun azalarak fiyatlara girmeye devam ettiğini göreceğiz. İthal fiyatları ve diğer maliyetlerin etkisi indirimlere rağmen sürüyor" ifadesini kullandı.

"ARALIK TEHLİKELİ"

Şengül enflasyonda zirvenin görülmediğini, aralık ayının tehlikeli olduğunu belirtti. Enflasyonda yılın %26 seviyelerinde bitebileceğini belirten Şengül "Gelecek senenin ilk aylarında da çok düşmeyecek. Ama yılın 2. yarısına doğru düşüş biraz daha hissedilebilir olacak" diye konuştu.

"ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE PROGRAMI'NIN ETKİSİ GÖRÜLMEDİ"

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan enflasyon rakamlarının sıkı para politikasında devamlılık gerekliliğini gösterdiğini vurguladı.

Erkan şu değerlendirmeyi yaptı; "Enflasyonla Topyekün Mücadele programının, Ekim ayında temel mal gruplarındaki aylık fiyat artışlarına baktığımızda ulaştırma harici kalemlerde henüz etkisini göstermediğini görüyoruz...TÜFE kadar dikkat çeken bir ayrıntı ÜFE olmaya devam ediyor, ÜFE her ne kadar %45’e gerilese de halen çok yüksek ve ÜFE ile TÜFE makası 20 puan civarında oldukça açık olmayı sürdürüyor

TRY’nin yaz çöküşü ve daha yüksek petrol fiyatları henüz iç maliyetlere tam olarak yansımamıştır. Yüksek ithalat ve enerji maliyetleri yukarı riskleri devam ettirmektedir...Gıda enflasyonu %30’a yakın seyrediyor. Gıdada iyileşme sağlamak için yapısal adımların önümüzdeki süreçte ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi gerekliliği söz konusu."

Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose enflasyonun tahminlerden fazla gerçekleştiğini belirtti. Enflasyonun yavaşlayacağına dair bir gelişme olmadığını kaydeden Ghose enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceğini, sene sonunda yüzde 25 - 26'ların görülebileceğini belirtti.

Erkan hükümetin açıkladığı vergi indirimlerinin otomotiv, mobilya, beyaz eşya, konut sektörlerinde talebi öne çekerek veya ertelenmiş talebi yeniden öne aldırarak talep kanalı üzerinden enflasyonist risk yaratma olasılığı olduğuna da dikkat çekti.