Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün Washington'da bir araya gelecek olan Fed'in politika yapıcıları, gelecek ay yapılacak toplantıda 2018 yılının dördüncü faiz artırımına gidilmesine ilişkin beklentileri güçlendirmeleri ile birlikte, ABD ekonomik büyümesindeki yumuşamayı nasıl tanımlaycakları üzerinde odaklanacak.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), Çarşamba günü başlayan ve bugün sona erecek toplantısında, gösterge faiz hedefini değiştirmeyerek yüzde 2-2.25 bandında bırakması bekleniyor. TSİ 22:00'de açıklanacak olan politika duyurusu muhtemelen ABD büyümesini ve işgücü piyasasını güçlü olarak tanımlamaya devam edecek ve Aralık ayında faiz artırımı görünümünü güçlendirecek. Açıklamadaki diğer bazı ince ayarlar, yetkililerin Eylül ayında projeksiyonunu yaptıkları 2019'da üç faiz artırımı ihtiyacına daha az güven duyulduğunu işaret edebilir.

Toplantı'dan sonra Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısı düzenlemeyecek ve ekonomik tahminler, faiz vadelilerindeki fiyatlamanın yatırımcıların Fed'in tekrar faiz artırımına gitme olasılığını yaklaşık yüzde 78 olarak gördüğünü işaret ettiği Aralık ayındaki toplantıya kadar güncellenmeyecek.

Chicago'da Stifel Nicolaus & Co. başekonomisti Lindsey Piegza, "Aralık ayında faiz artırımı oldukça iyi fiyatlanmış durumda, ancak daha önemli olan, 2019'a yönelik kullanılan dilin tonu," dedi ve "Ekonominin tüm gücüyle işlemediğini işaret eden herhangi bir ton değişikliği olup olmadığına bakacağım" şeklinde görüş bildirdi.

Açıklamada daha kademeli faiz artırımları ve bunun yanında görünüme yönelik risklerin "neredeyse dengeli" şeklinde tanımlanmasına ilişkin rehberlik muhtemelen değiştirilemeden sürdürülecek. Yeni Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, 25 Ekim'deki konuşmasında, ince bir ayar yaptı ve  "biraz" kelimesini ekleyerek "biraz daha kademeli faiz artırımları" şeklinde açıklamada bulundu. Pek muhtemel görülmeyen böyle bir değişiklik, güvercin bir tutum olarak nitelenecektir ve merkez bankasının faiz artırım konjontürünün sonuna yaklaştığını işaret edecektir.

Olasılığı düşük diğer bir değişiklik ise enflasyon üzerine olabilir. Merkez Bankası'nın 2012'de enflasyon hedefini yüzde 2 olarak belirlemesinden bu yana, yıllık bazda fiyat baskılarının hem manşet hem de çekirdek göstergeleri, FOMC'nin yüzde 2 hedefine Eylül ayında ulaştı. ABD'de işsizlik oranının yüzde 3.7 ile 48 yılın en düşük seviyesinde olması ile birlikte, yetkililer büyümede bir miktar yavaşlamaya tolerans gösterebilirler. Fed bu yıl ekonomi tahminlerini iyileştirdi ve bazı politika yapıcılar, enflasyonun oldukça iyi seyretmesine karşın, aşırı ısınmaya ilişkin endişelerini dile getirdi.

Washington'da Cornerstone Macro LLC ortağı ve eski Fed ekonomistlerinden Roberto Perli, "Değişikliklerin hepsi olmasa da büyük kısmı, son dönemdeki koşulları özetleyen ilk paragrafta olacak," dedi ve "Ekonomik faaliyetin biraz yavaşladığını, ancak güçlü ya da sağlam kalmaya devam ettiğini söyleyebilirler" şeklinde görüş bildirdi.