Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Büyükelçi Atamaları

Bazı büyükelçilerin merkeze alınması, bazı büyükelçiliklere de atama yapılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan iki ayrı karara göre, Yunanistan nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, Somali nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Olgan Bekar ve Fas nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Ethem Barkan Öz merkeze alındı.

Bu suretle boşalan Yunanistan nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine, İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Burak Özügergin, Somali nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Mehmet Yılmaz ve Fas nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine ise Libya nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Ahmet Aydın Doğan atandı.

Paraguay nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine, Güneydoğu Asya ve Pasifik Genel Müdür Yardımcısı Armağan İnci Ersoy, Mali Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine, Protokol Genel Müdür Yardımcısı Murat Mustafa Onart, Benin Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine ise Kuzey Afrika İkili Siyasi İşler Genel Müdür Yardımcısı Kemal Onur Özçeri getirildi.

Hakim ve savcıların görevde yükselmeleri kararı

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından çeşitli derecelerdeki görev sürelerini tamamlayan adli yargı hakimi, cumhuriyet başsavcısı ve savcıları ile idari yargı hakimlerinin isim listeleri Resmi Gazete'de yer aldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan HSK kararlarında, birinci dereceye yükselmiş olup 31 Ağustos 2018 tarihi itibarıyla birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulacak adli yargı hakim, cumhuriyet başsavcı ve savcıları ile idari yargı hakimlerinin adlarından oluşan listelere yer verildi.

Ağustos 2018 döneminde birinci dereceye yükselme incelemesine girecek olanlar listeye dahil edilmedi.

Birinci dereceye yükseldikleri ve sürelerini bitirdikleri halde bu listede isimlerini göremeyenler, yayım tarihinden itibaren bir ay içinde HSK'ya yazılı başvuruda bulunmak suretiyle durumlarının incelenmesini isteyebilecek.

HSK'nın bir başka kararında, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 21'inci maddesine göre 2 yıllık yükselme sürelerini aldıkları aylıkta 2018 Ağustos dönemi sonuna kadar bitiren adli yargı hakim, cumhuriyet başsavcı ve savcıları ile idari yargı hakimlerinin adlarının bulunduğu listeler, aynı kanunun 22'nci maddesi gereğince yayımlandı.

Söz konusu kararda da sürelerini doldurdukları halde listede adlarını bulamayanlar, ilan tarihinden itibaren 30 gün içinde HSK'ya yazılı müracaatta bulunarak durumlarının yeniden incelenmesini talep edebilecek.

Cumhurbaşkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na atama kararları

Cumhurbaşkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na ait atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 12 ve 13'üncü maddeleri gereğince Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlıklarına Doç. Dr. İbrahim Kalın ve İsrafil Kışla atandı.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atanan Doç. Dr. Kalın'a "Büyükelçi" unvanı verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığına ilişkin kararla Niğde İl Müftüsü Alaaddin Gürpınar görevinden alındı.

Milli Savunma Bakanlığına ait atama kararı ile açık bulunan müfettişliklere, vergi müfettişleri Armağan Sütlüoğlu, Yakup Arslan, Selçuk Sönmez, Kadir Şahin, Emrah Arslan ve Ömer Faruk Toklu'nun atamaları gerçekleştirildi.

 

Siyasi parti mali denetimleri

Anayasa Mahkemesinin, bazı siyasi partilerin 2013 ve 2014 yıllarına yönelik mali denetimine ilişkin kararları Resmi Gazete'de yer aldı

Anayasa Mahkemesinin, Demokratik Sol Parti, Önce İnsan Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, 1923 Cumhuriyet Partisi, Hak ve Hakikat Partisi, Yurt Partisi ile Demokratik Bölgeler Partisinin 2013 ve 2014 yılları mali denetimlerine ilişkin kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yüksek Mahkeme, Demokratik Sol Partinin 2013 yılı kesin hesabını incelemesi sonucunda 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle 4 milyon 419 bin 52 lira gider karşılığı parti mal varlığının Hazineye irat kaydedilmesine hükmetti.

Ayrıca partinin 2013 yılı kesin hesabında gösterilen 6 milyon 224 bin 14 lira 43 kuruş gelir ve 1 milyon 489 bin 699 lira 45 kuruş giderin Hazineye irat kaydedilenler dışında kalan bölümünün eldeki bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna oy birliği ile karar verildi.

Önce İnsan Partisi 2014 yılı kesin hesap incelenmesinde ise parti genel merkezince 2820 sayılı kanunun 66'ıncı maddesine aykırı elde edilen 53 bin 142 lira 72 kuruş tutarındaki bağış gelirleri karşılığı mal varlığı ile işletme defteri kayıtlarında bulunan ve parti tarafından yapılan 141 lira 20 kuruşluk gider tutarıyla ilgili fatura, fatura yerine geçen belge veya harcamanın doğruluğunu gösterecek muhtevaya sahip herhangi bir belge gönderilmemesi sebebiyle söz konusu tutar karşılığı parti mal varlığının Hazineye gelir kaydedilmesi kararlaştırıldı.

Partinin 2014 yılı kesin hesabında gösterilen 112 bin 800 lira gelir ve 111 bin 283 lira 74 kuruş giderin ise Hazineye irat kaydedilenler dışında kalan bölümünün eldeki bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve uygun olduğuna, ayrıca kanuna aykırı bağışta bulunan ile bağışı kabul eden parti sorumluları hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına oy birliği ile hükmedildi.

Bağımsız Cumhuriyet Partisinin 2014 yılı kesin hesabının incelenmesinde ilgili kanun hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle 489 lira gider karşılığı parti mal varlığının Hazineye irat kaydedilmesine, aynı yıla ait kesin hesabında gösterilen 20 bin 246 lira 81 kuruş gelir ve 20 bin 180 lira 96 kuruş giderin Hazineye irat kaydedilenler dışındaki kısmının eldeki bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olduğuna oy birliği ile karar verildi.

1923 Cumhuriyet Partisinin 2014 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda 3 bin 690 lira gelir ve bin 520 lira 5 kuruş giderin eldeki bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve kanuna uygun olduğu oy birliği ile kararlaştırıldı.

Hak ve Hakikat Partisinin 2014 yılı kesin hesabının incelenmesinde, parti hesabında gösterilen 22 bin 231 60 kuruş gelir ve 26 bin 776 lira 71 kuruş giderin eldeki bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve kanuna uygun olduğuna oy birliği ile hükmedildi.

Yurt Partisinin 2014 yılı kesin hesabının incelenmesinde, parti hesabında gösterilen 34 bin 156 lira gelir ve 34 bin 434 lira 40 kuruşluk giderin eldeki bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve kanuna uygun olduğu oy birliği ile kararlaştırıldı.

Demokratik Bölgeler Partisinin 2014 yılı kesin hesabının incelenmesinde ise parti hesabında gösterilen 3 milyon 348 bin 110 lira 37 kuruş gelir ve 3 milyon 603 bin 9 lira 46 kuruş giderin eldeki bilgi ve belgelere göre doğru, denk ve kanuna uygun olduğuna oy birliği ile karar verildi.

Acele kamulaştırma kararı

Trabzon'da Ayvadere Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin yapımı için alınan acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, santralin yapımı amacıyla Araklı ilçesi Merkezköy Mahallesi ile Değirmencik Mahallesi'ndeki bazı taşınmazlar tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılacak.

Maden sahaları ihalesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünce, Muğla'daki 4 boksit sahası ihale edilecek.

Söz konusu ihaleye ilişkin ilan, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, hukuki durumu netleşen ve Muğla ili dahilinde bulunan 4 boksit sahası, saflaştırılmış (yüzde 99 ve üzeri) alüminyum metalini elde etmek için asgari yıllık 40 bin ton kapasiteli tesis kurulması şartı ile ihaleye çıkarıldı.

Söz konusu sahalar 15 Ocak 2019'da Maden Kanunu 30'uncu maddesine göre ihale edilmek üzere, bugünden itibaren en az 15 gün süre ile Genel Müdürlüğün internet sayfasında ilan edilecek.

İstekliler başvurularını ihalenin yapılacağı tarihte saat 13.30 ile 14.00 arasında Maden İşleri Genel Müdürlüğü konferans salonunda ihale komisyonuna doğrudan yapabilecek.

Kapalı teklif ve açık artırma usulüyle yapılacak ihalelerde verilecek teminatlar, teklif edilen ihale bedelinin yüzde 20'sinden ve taban ihale bedelinden az olamayacak.

 

 

AA