Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Salı günkü işlemlerde yaklaşık yüzde 7 düştü. Petrol fiyatları, Çarşamba günü erken saatlerdeyse kayıplarını artırdı ve bu düşüş "Rusya sat, Türkiye al" olur mu sorusunu akla getirdi.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan Bloomberg HT'ye konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede petrolde denge seviyelerde olunduğunu belirterek "WTI için 70 dolar, Brent petrol için 80'ler doğru fiyat değildi. Şimdi biraz daha normal diyebileceğimiz seviyelerdeyiz. 

Sanki Rusya'yı ciddi cezalandıran bir piyasa olmadığını görüyoruz. Yani petrole bağlı bir başka ülke olan Kanada para birimi dolarda daha net bir satış var ama ruble tarafında çok aşırı diyebileceğimiz bir hareket yok. Ama petrol üreticilerinden çıkıp Hindistan, Türkiye gibi cari açık veren ülkelere giriş yapmak petrol bazlı düşünürsek doğru bir hareket olacaktır" ifadesini kullandı.

"RUSYA'DAN FON ÇIKIŞLARI OLACAK"

Anadolu Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kocaman ise Rusya'nın gelirlerinin büyük kısmını doğalgaz ve petrolden sağlayan bir ekonomi olduğunu belirterek "gelirler bacağındaki sıkıntı fon akımlarının çıkışına sebep olacaktır.

Burada 'Rusya sat Türkiye al'a doğru bir konumlanma başlayabilir ama bizde Ağustos'tan beri TL varlıklarda ciddi çıkış olduğu için bunun toparlanmasını yaşamamız lazım. Önümüzdeki dönemde yeni ekonomik programla atacağımız adımlar piyasayı ikna etmeye başladığı zaman oradan çıkan fonların Türkiye'ye gelmesi mevcut kur faiz oranında tabi ki beklentimiz dahilindedir" ifadesini kullandı.