Advertisement
HABERLER ABONE OL

Canadian Imperial Bank of Commerce FX Analisti Jeremy Stretch Avrupa piyasalarını etkileyecek iki önemli olay; Brexit ve İtalya bütçe krizinin, euro ve sterlin üzerindeki etkilerini değerlendi. Stretch ayrıca Dolar/TL tahminini de paylaştı.

Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü’ne programına konuk olan Stretch, bugün akşam saatlerine doğru İngitere’de Brexit için toplanacak kabineyi ve sterlin üzerindeki etkisini, “Bugün çok önemli bir gün. Bugün Theresa May için anlaşmayı kendi kabinesine kabul ettirmesi için bir fırsat, çünkü kabineden çok farklı sesler çıkıyordu. İçişleri ve dışişleri bakanları bu teklifi kabul etmeli. Bu kabine üyeleri May’ın teklifini kabul ederse o zaman hükümet de bir zirve düzenleyebilir. Bu durum da sterlin için destek sağlayabilir. Elbette bir risk olabilir ve kabineden istifa gelebilir. Fakat önemli oyuncular olmazsa, sterlinin hala destek göreceğini düşünüyorum. Bu anlaşma bir sonraki adımda parlamentoya gelecek ve bir sonraki adımda neler yaşanacağı bilinmiyor. Bu süreç sterlin için çok büyük bir mücadele olacak” şeklinde değerlendirdi.

İtalya’da yaşanan bütçe krizinin Euro’yu baskılamaya devam edeceğini de vurgulayan Stretch, “ İtalya’daki bütçe konusu Euro’yu baskılamaya devam edecektir. Elbette pazartesi 1,13’leri kırmamızın sebeplerinden bir tanesi de buydu. Piyasalarda biraz İtalyan hükümeti tarafından taviz verilme umudu vardı. Ve böyle bir şey olmadı şu an bekle ve gör durumda piyasalar. Euro için kilit etken elbette tahvil piyasasının durumu olacak. Burada makasa bakmamız gerekiyor.  Ekimde çok açılmıştı ki bu da Euro’yu 1,12’lere getirmişti. Ancak tahvillerde çok büyük bir artış göremezsek, o zaman biraz daha farklı hareketler görebiliriz. Belki 1,12’in altına inebilir. Çünkü hala baş edilmesi gereken bir durum, bu yüzden uzun vadede dolar pozisyonları alınabilir” dedi.

“Dolar/TL 5.50 seviyelerinde gezinmeye devam eder mi?” sorusuna ise Analist Stretch, “Türkiye açısından baktığımız zaman bazı uluslararası endişelerin hala var olduğunu söylemek mümkün, özellikle enflasyon görünümüne dair. Burada para birimi çok hareketli… Küresel ticaret gerginlikleri var, bu petrol fiyatlarında da etkili oluyor. Fakat bence yüksek ihtimalle Türk Lirası’nda 5.35’ lere gelinebilir ve yatırımcılarda bu seviyelerde alış gerçekleştirebilir. Böyle bir durum olursa dipleri görebiliriz. Çünkü küresel korkular Türk Lirası’nı etkiliyor” şeklinde cevap verdi.