Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ayhan Yavrucu Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında Gökhan Şen'in sorularını yanıtladı.  

Yavrucu rüzgar ve güneş enerjisine yatırımı artıracaklarını söyledi.

EKONOMİDE BEKLENTİLER

2019'da kurun 5.50 - 5.70 arasında hareket edebileceğini belirten Yavrucu "kamu bütçesinde açığı daraltıcı tedbirler alınır, bir takım kamu harcamaları durdurulursa bu rakamlar gerçekleşir...Ekonominin daralması zaten kuru destekliyor. İthalatta bu kadar geriye doğru bir kayma olunca Döviz talebi de ister istemez aşağı inecek" diye konuştu.

Yavrucu bu sene ekonominin %2.5 büyüyebileceğini, 2019'da ise daha aşağıda olabileceğini söyledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÖNEM VERİYORUZ

Yavrucu enerji yatırımlarına dair "Enerjide bugüne kadar ağırlıklı olarak yaptığımız yatırımlar kömür, hidro elektrik ve gazdı. Yenilenebilir enerjiye de çok önem veriyoruz. Güneş enerjisine 50 megavatlık yatırım yaptık. Ama bu yetmez. Şimdi gerek rüzgar, gerek güneşte ihaleleri katılmayı öngörüyoruz." dedi.

Yenilenebilir alandaki portföyü çeşitlendirmek istediklerini belirten Yavrucu "bunun nedeni elimizde şu an 1320 megavatlık kömür santrali var. İleride karbon emisyonu nedeniyle bir fiyat ödememek için bizim bunu yenilenebilirle dengelememiz lazım" ifadesini kullandı.

Güneş enerjisinde yatırımların ilk zamanlara göre yüzde 50'ya yakın ucuzladığını belirten Yavrucu "depolamada, teknoloji alanında çok ciddi gelişmeler var. Fakat bu dönemlere kadar bizim yatırımları tamamlayabilmemiz için devlet desteklerinin süresinin uzatılması gerekiyor. Bu kaynağın önünü açmamız lazım" şeklinde konuştu.

"YATIRIMLARA KAYNAK BULMAK ZOR"

Yavrucu 2019'da bütçe disiplini nedeniyle çok miktarda büyük ihaleye çıkmasını beklemediğini söyleyerek "Yeni yatırımlara kaynak bulmak olağanüstü zor. O nedenle ben Türkiye'de müteahhitlik anlamında proje çıkmasını beklemiyorum. Bu sene Kapıkule hızlı tren ihalesi yapıldı, bu da Avrupa fonlarıyla finanse ediliyor, biz de oraya katıldık, şansımızın yüksek olduğunu düşünüyorum. Onun dışında belki 1 - 2 proje daha çıkabilir ama 2019'da yeni proje şansı çıkma düşük" dedi.

- YURT DIŞI PAZARLAR

Yurt dışı pazarlardaki projelerinden de bahseden Yavrucu şu değerlendirmeyi yaptı; "Biz hep yurt dışını içeriyle dengelenemeye çalıştık. Kazakistan'da, Romanya'da ve Rusya'da yeni projelerin peşindeyiz.

Buralardaki bazı projelerde verdiğimiz tekliflerde öndeyiz. Mesela Kazakistan'da bir proje aldık. Yaklaşık 737 milyon dolarlık bir çevre yolu projesi. Gelecek yıl Nisan'da başlayacağız...Romanya'da 2 projeye teklif verdik...2019 - 2020 yılları için taahhütte çok umutluyum." yanıtını verdi.

"TURİZMDE YANLIŞ POLİTİKA İZLEDİK"

Turizmde yanlış politikalar izlendiğini belirten Yavrucu "2016, 2017 yıllarında fiyatları çok aşağı indirdik. O dönem fiyatların dip yapması bizi bu noktaya getirdi. Ama biz fiyatları hiç indirmedik, bu yıl turizm gelirlerimizde %38 artış var.  Fiyatları indirince tekrar eski noktalara getirmek minimum 5 yıldır" şeklinde değerlendirme yaptı.