Advertisement
HABERLER ABONE OL

Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay serbest bırakıldı. Tanbay emniyetteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Aynı soruşturma kapsasında gözaltına alınan 13 kişiden Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür AŞ Depo Program Koordinatörü Asena Günal ile Anadolu Kültür AŞ Sivil İtaatsizlik'ten Bora Sarı de dün serbest bırakılmıştı.

ABD'DEN GÖZALTILARLA İLGİLİ AÇIKLAMA GELMİŞTİ

ABD Büyükelçiliği'nden gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, "ABD, Türkiye'nin Anadolu Kültür ile ilişkili sivil toplum liderlerinin gözaltına almasından endişelidir. Türkiye ifade, dernek kurma ve toplantı özgürlüğüne saygı duyma ve keyfi şekilde gözaltında bulunanların serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri yer aldı.

BETÜL TANBAY KİMDİR?

Betül Tanbay 1960 yılında dünyaya geldi. Çalışmaları, Fonksiyonel Analiz ve Kümeler Kuramı üzerine kuruludur. Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesidir. Türk Matematik Derneği’nin başkanlığını 2010-2016 yılları arasında ilk kadın başkanı olarak yürüten Tanbay 2019-2002 yılları arasında görev yapmak üzere Avrupa Matematik Topluluğu'nun başkan yardımcısı olarak seçilmiştir.

Strasbourg'daki Louis Pasteur Üniversitesi'nin Matematik bölümünden 1982 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de tamamladıktan sonra (1984), 1989 yılında aynı üniversitede matematik alanında doktora derecesini tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

1989 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yapmaya başladı. 2001-2004 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü.

2008 yılında Avrupa Matematik Derneği üyesi olan Tanbay, 1 Ocak 2019 tarihinde göreve başlamak üzere derneğin başkan yardımcısı olarak seçildi.