Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte Bloomberg HT'deki Akıllı Para programında Gizem Uzuner'in sorularını yanıtladı.

Hükümetin attığı adımların Dolar/TL 'de oynaklık oranlarını düşürdüğünü belirten Ökte küresel tarafta da gelişen kurlarda pozitiflikler olduğuna dikkat çekti.

Ökte "Kişisel görüşüm Fed Aralık'ta faiz artıracak fakat dot plot 2019 için Türkiye lehine için değişebilir. Bu da TL yatırımcısı için önemli bir iyileşme olur." şeklinde yorum yaptı.

Kurun en iyimser senaryoda 4.46'lara gidebileceğini belirten Ökte "Bu senaryoda bazı şeyler değişiyor olmalı. 29 Kasım'da ABD Başkanı Trump'ın Çin Devlet Başkanı'yla görüşmesi önemli. Orada bir iyileşme olursa gelişen ülke kurlarına alım gelecek. Fed'in 12 Aralık'taki toplantısında 2019 yılı için faiz artış beklentisinin 3'ten 2'ye inme ihtimali zor ama var. Kurun bu ihtimal durumunda ilk düşeceği yer 5.17 ve 5.05'tir." diye konuştu.

Şu an iyiye gitmeyen bir ekonomi olduğunu, büyümede 2 çeyreğin negatif olabileceğini belirten Ökte "büyümedeki düşüş tüketici harcamalrını aşağı çekecek, enflasyon beklentileri aşağı gelecek. Eğer hükümetimiz seçimlere giderken daha genişleyici maliye politikası izlerse kurda şu anki aşağı trendi bozabilir. Çünkü yabancılar buna çok önem veriyor" dedi.