Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL bu sabah saatlerinde 5.24'ten işlem görürken daha sonra sert yükseldi. Kur %3'in üzerinde artarak 5.4573 seviyesine kadar yükseldi. Euro da %2'yi aşan artışla 5.97'den 6.15'e, sepet kur ise 5.60'dan 5.77'ye yükseldi..

Dün yurt içinde Kasım ayı enflasyon verisi açıklandı. Enflasyon 2017'den beri ilk kez aylık bazda düştü. Beklenenden iyi gelen veri sonrası kur 5.16 seviyelerinden 5.14'e düşse de burada kalıcı olamadı ve %1'in üzerinde artarak 5.28'i test etti.  

YÜKSELİŞİN NEDENLERİ

Merkez Bankası'nın enflasyondaki düşüşe bağlı olarak Aralık toplantısında faiz indirimi yapabileceği beklentisi kurun yükselişinde etkili oldu.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte TL'deki negatif ayrışmaya dair "Dünyanın en zengin metal rezervlerine sahip ülkelerden biri Güney Afrika’nın para birimi rand (ZAR) ons altının  değer kazanması ve tüm baz/değerli metallerdeki yukarı hareketle, Türk lirası’na karşı 2 günde %4.07 değer kazanıyor.

‘Türk lirası SAT / Güney Afrika rand AL’ ikili işlemi içinde TRY/ZAR önemli destek gördüğümüz 2.5593’ü aşağı kırdı (8 Kasım’da işlem gören destek) ve rand 25 Ekim’den beri lira karşısında bugün en güçlü seviyesine satın alınıyor.  EM FX içinde, 1.5 gündür devam eden TL negatif ayrışmasını ZAR’a karşı yaşanan açığa satışlara bağlamak doğru olacaktır düşüncesindeyiz." yorumunu yaptı.

Finansal Danışman Volkan Sarı Bloomberg HT'ye "Şu an günlük volatilite her ne kadar düşse de hala çok yüksek. Bu volatilite düşmeli. Merkez Bankası'nın tutumu kurda çok önemli olacak. Eğer faiz indirimine gitmezse kurda 5.20'nin altındaki seviyeleri tekrardan görebiliriz. Dip seviyelere yakın seviyelerdeyiz." ifadesini kullandı.




(16:05'te güncellendi)