Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası Başkanlığı'na, Urjit Patel'in görev süresinin dolmasını beklemeden istifa ederek piyasalarda şok etkisi yaratmasının ardından Shaktikanta Das getirildi.

Maliye Bakanlığı'nın en üst düzey yetkililerinden biri olan Das, 83 yaşındaki kuruluşun başına üç yıllığına getirildi. Bu atama, merkez bankasının bağımsızlığı konusunda hükümet ile atışmanın yoğunlaşması ile birlikte Hindistan Merkez Bankası için oldukça fırtınalı bir dönemde gerçekleşti.

Yeni başkanın önünde şu seçenekler var; ya Başbakan Narendra Modi hükümetinin bankanın işleyişi üzerinde daha sıkı kontrolüne ve bütçe açığını karşılayabilmek için merkez bankasından daha fazla sermaye çekmesine izin vermek ya da kurumun bağımsızlığını korumak. Gelecek yılın başında erken seçimlere gitme durumunda olan Modi de, Hindistan Berkez Bankası'ndan, kredilerin devamını sağlamak ve ekonomik büyümeye destek olmak için, en zayıf bankaların bazıları üzerindeki kıstılamaları gevşetmesini istiyor.

Bunun yanında, hükümet, son bir kaç yıldır 10 yeni kredinin en az üçünü sağlayan krizdeki gölge bankacılık sektörü için likidite musluklarının açılmasını istiyor. Sektördeki kriz, Asya'nın üçüncü en büyük ekonomisinin büyümesi için oldukça önem taşıyan tüketim üzerinde tehdit oluşturuyor.