Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik "Üst Düzey" programında Arzu Maliki'ye konuk oldu.

2018 Gedik için nasıl bir sene oluyor? Hedeflerinize ulaştınız mı?

Hülya Gedik: 2018'i 3 bölüme ayırabiliriz; 1'incisi 10 Ağustos'a kadar olan bölüm, iç pazar bizden yüksek hacimli ürün aldı, ürün yetiştirmekte zorlanıyorduk, iç pazarda çok iyi bir ivme yakalamıştık. 10 Ağustos'ta birdenbire enflasyonun yükselmesi, kurların yükselmesi ve tabi ki bunları takip eden faizler, biz sanayicileri epey bir şoka soktu. Birçok ana girdilerimizin Döviz bazlı olması ve bunun maliyet yükü fiyatlarımızın yukarıya çıkmasına yol açtı.

Daha sonra Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "Enflasyonla Topyekün Mücadele" çağrısına biz de çağrıldık ve bu doğrultuda fiyatlarımızı revize edip daha düşük fiyatlamaya yönlendik.

Ekim-Kasım ayları daha stabildi, iç pazarda iyiydi, 2018 senesini daha çok ihracat ağırlıklı geçirdik ve ihracat pazarlarımızı büyütmeye gittik. Bu şekilde krizi fırsata çevirdik. Dış pazarlarda büyüdük, Dolar bazlı baktığımız zaman ihracatta geçen seneye göre 2 kat büyüdük. Azerbaycan'a da bir yatırım yaptık; bir kaynak yatırımı sektörümüzde de bir ilktir bu, Afrika'dan Asya'ya lisans verme, know how verme ve teknoloji satma yoluna gittik.

"SANAYİCİLER KARLILIKLARININ %3'ÜNÜ AR-GE'YE AYIRMALI"

Türkiye'nin 2018 3. çeyrek büyümesi de 1.6 oldu; bu büyümenin ne kadarı sanayiden geldi? Katma Değerli ürünler üreterek daha çok nasıl büyüyebiliriz?

Hülya Gedik: Maalesef biz düşük maliyetli ülke durumuna da geldik bu kurlardaki yükselmeden dolayı..Fakat katma değerli üretim için Ar-Ge çalışmalarına yönlenmek gerekiyor, Sanayiciler karlılıklarının yüzde 2 veya 3'ünü her sene Ar-Ge harcamalarına aktarmaları gerekiyor ki bu şekilde yurtdışına bağımlılık azalsın. Türkiye'nin orta ve yüksek teknoloji katma değeri yüksek ürünlere çok ihtiyacı var.

Yatırım planlarınız neler önümüzdeki dönem?

Hülya Gedik: Biz her sene yatırım yaparak büyüdük; 2019'da da ikinci Organize Sanayi Bölgesi Hendek'te 150 dönüm üzerine bölgemizin en büyük kaynak üretim firmasını kuruyoruz.

İhracatta da Afrika, Ortadoğu pazarlarında büyüdük; Almanya başta olmak üzere Avrupa pazarında da büyüyoruz.

Gedik Üniversite'sine gelirsek, bugün Gedik Üniversitesi nereye geldi, hangi çalışmaları yaptınız? Bilim ve Teknoloji'ye ne kadar önem veriyorsunuz?

Hülya Gedik: Öğrencilerin bilimsel konularda yüksek teknolojiye sahip olacak yeni bölümlere yönlenmesini ve fikirlerin sanayileşmesi konusunda çalışıyoruz.

Yeni Hukuk Fakültemiz açıldı, YÖK iznini verdi..Kendi şirketlerimizde de öğrencilerin ön çalışma yapmasını destekliyoruz.