Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Forextime Döviz ve Piyasa Araştırma Strateji Direktörü Jameel Ahmad ve Toronto Dominion Bank Gelişen Piyasalar Direktörü Cristian Maggio Bloomberg HT'ye piyasalar ve TL beklentilerini paylaştı. 

Küresel hisse senedi piyasalarındaki sert satışları değerlendiren Ahmad, Fed belirsizliklerine dikkat çekti. Ahmad, "Fed büyük olasılıkla faizi artıracak ancak ekonomi için olumsuz şeyler söyleyebilirler. Finansal piyasalardaki tepkinin de nedeni bu. Yatırımcılar daha düşük küresel büyümeye hazırlanıyor, bu yüzden riskten kaçış var" diye konuştu.

Fed'in güvercin tonlamasının gelişen piyasalar için orta vadede olumlu olacağını belirten uzman "ancak güvercin olması küresel ekonomi için olumsuz. Bu, yatırımcıların gelecek yılki sorunlara kendini hazırlaması anlamına gelebilir" dedi. Gelecek sene dolarda çok fazla düşüş beklemediğini belirten Ahmad, "Avrupa'da Brexit sorunu, bütçe yüzünden sorunlar var, Çin'de ekonomik büyüme yavaşlıyor, tüm bu etkenler doları yükseltebilir" diye konuştu.

Ahmad, Trump'ın Fed'e yönelik eleştirilerinin Fed'in aksiyonlarını etkilemeyeceğini, planladığı şekilde faizleri artıracağını söyledi.

TL için beklentisini de paylaşan Ahmad, "TL son 3 ayda iyi toparlanma gerçekleştirdi ama yıllık bazda hala düşüşte. TL'nin daha fazla değer kazanması için hala yer var. Enflasyon baskısının azalması TL'yi daha da güçlendirir. Ama Lira da, rupi ve yuan gibi ticaret savaşları konusuna hassas. Eğer ticaret savaşı sorunu çözülürse gelişen piyasa para birimleri toparlanacak." şeklinde konuştu.  

"TL DEĞER KAYBEDEBİLİR"

Toronto Dominion Bank Gelişen Piyasalar Direktörü Cristian Maggio ise Türk Lirası'nda son dönemde toparlanma olduğunu, Lira'nın konsolidasyon sürecinde olduğunu ancak henüz çözülemeyen makro ekonomik sebeplerle değer kaybetmeye devam edebileceğini söyledi.

Maggio "Ekonomi yavaşlıyor, bu gelecek aylarda devam edecek, enflasyon biraz iyileşti ama hala çok yüksek seviyelerde." yorumunu yaptı.