Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'ın faiz artırmama çağrıları bir kenara, hisse senetleri bu kadar baskı altındayken Fed'in faiz artırımına gittiği politika toplantısı çok nadir.

Aslında bakılacak olursa politika yapıcılar Çarşamba günü büyük ölçüde beklenen faiz artırımına giderlerse bu, piyasanın bu kadar kötü olduğu bir dönemde 1994'ten beri gidilen ilk faiz artırımı olacak. S&P 500 Endeksi, 3, 6 ve 12 ay öncesine göre ekside bulunuyor. Böyle bir durum, 1980'den beri gerçekleştirilen 76 faiz artırımınından sadece 2'sinde mevcuttu.

Hisse senetlerinin geniş para politikasıyla geçen 10 yıl ve hisse senetlerinde öngörülmeyen yükselişin ardından nasıl davranması gerektiğine dair bir rehber yok. Yine de istatistik, piyasalar ile ekonomi arasında tahmincileri bağlantı kurma denemelerine teşvik eden ayrışmaya bakmak için diğer bir araç.

S&P 500 Endeksi'nin yarısı ayı piyasasında ve bankacılık ile ulaşım gibi gruplar günden güne düşerken, bazı ekonomik göstergeler şahinlerin tezini destekliyor. Bu, yatırımcıların piyasa istikrarına ilişkin açıklamalara ve son dönemdeki volatilitenin Fed yetkililerinin dikkatini çektiğine dair sinyallere odaklanacak olmalarının önemli bir nedeni.

Gluskin Sheff + Associates Inc. baş ekonomisti ve stratejist David Rosenberg, “Bu Fed için ilginç bir ikilem. Piyasalar 'hayır' derken ekonomik veriler daha fazla sıkılaştırmanın makul olduğunu söylüyor.” dedi.