Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere'de enflasyon Kasım ayında, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün araçların akaryaktı maliyetlerini azaltmasının etkisiyle 20 ayın en düşük seviyesine indi.

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Ekim ayında yıllık bazda yüzde 2.4 yükseldikten sonra Kasım ayında yüzde 2.3'lük bir artış gerçekleştirdi. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 1.9'dan yüzde 1.8'e indi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin mdyanına göre, TÜFE'nin söz konusu dönemde yıllık yüzde 2.3, çekirdek TÜFE'nin ise yıllık yüzde 1.8 artış göstermesi bekleniyordu. TÜFE önceki ay yıllık bazda yüzde 2.4, çekirdek TÜFE yüzde 1.9 artmıştı.

Ulusal İstatistik Dairesi, aşağı yönlü baskının otomobil akaryakıt maliyetlerinde görülen yüzde 1.1'lik düşüşten geldiğini kaydetti. Bu maliyet geçen yılın Kasım ayında yüzde 1.6 artış göstermişti. Düşüşe katkıda bulunan diğer unsurlar ise gıda, bilgisayar oyunları ve canlı müzik giriş ücretleri oldu.

Yukarı yönlü baskılar ise giyim kuşam fiyatları, otel ve restoranlardan kaynaklandı. Tütün ürünleri, Bütçe vergi artırımlarının etkisi ile yukarı yönde en büyük katkıyı yapan faktör oldu.

Enflasyon bu çeyrekte şimdiye dek, İngiltere Merkez Bankası'nın tahminlerinin altında gerçekleşti. Banka TÜFE artışlarını Ekim ve Kasım ayları için yüzde 2.5 olarak tahmin etmişti.