Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in üst düzey yetkilileri biraz yanlış anlaşıldıklarını düşünüyor.

New York Fed Başkanı John Williams, hisse senedi piyasalarındaki sert düşüşlerin ardından, yetkililerin faiz kararı alırken piyasa sinyallerini dinleyeceğini kaydetti ve faizlerin daha da artırılqacağı söyleminin kesin bir kararı işaret etmediğini vurguladı.

Williams, Cuma günü CNBC televizyonuna verdiği mülakatta, "Bu bir taahhüt değil ya da bir vaat değil ya da kesin olarak yapacağımız bir şey değil" dedi ve "Aslında açık olarak söylediğimiz şu; bu durum ekonomiye ilişkin olumlu ve oldukça iyimser görüşlerimize dayanıyor ve bu görüş ihtiyaç duyulduğunda değişecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in geçen hafta faiz kararı sonrası yaptığı açıklama, ekonomik zayıflamanın bir işareti olarak değerlendirilebilecek hisse senetlerindeki sert satış dalgasını fazla dikkate almamasından dolayı eleştirilerle karşılaştı. ABD Başkanı Donald Trump da merkez bankasına ilişkin eleştirilerini artırdı. Williams, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü faiz artırım kararına ilişkin yaptığı basın toplantısından bu yana konuşan ilk üst düzey Fed yetkilisi oldu. New York Fed Başkanı, politika esnekliğine vurgu yaparak, Powell'ın mesajına açıklık getirmeye çalıştı ve aynı zamanda, ekonomik görünümdeki çok olumlu seyrin sürdüğünü belirtti.

Williams, "Gerçekten önemli mesaj şu; ekonomi güçlü. Bu nedenle, güçlü seyrin yeni yıla yansıdığını görmekteyiz. 2019'da sağlıklı bir ekonomi bekliyoruz. Bu bizim temel beklentimiz" dedi ve "Ancak piyasalarda ne olduğunu da çok dikkatli dinliyoruz" şeklinde konuştu.

New York'ta MacroPolicy Perspectives LLC başkanı ve kurucusu Julia Coronado, Williams'ın mesajının genel anlamda Başkan Powell'ın Çarşamba günkü mesajından farklı olmadığını, ancak esneklik ve riskler üzerine vurgu yaptığını kaydetti.

Williams'ın başkan yardımcılığını yürüttüğü Fed'in karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Çarşamba günkü toplantısında, oybirliği ile aldığı kararla, son üç yılda dokuzuncu kez faiz artırımına gitti ve 2019'da 2 faiz artırımı beklendiği yolundaki projeksiyonlarını yayınladı.

-"Finans piyasalarına bakıyorum"

Faiz artırımı yönünde oy kullanan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da Williams'ın görüşlerini destekler yönde konuştu. Wharton Business Radio'ya konuşan Mester, yetkililerin ekonominin mevcut temellerinin oldukça iyi olduğunu düşündüğünü, ancak bu görünümle çelişen bilgilere de bakacaklarını söyledi.

Mester, "Ben şüphesiz finans piyasalarında ne olduğuna bakıyorum ve bize temel göstergeler hakkında bir şey söylemeye çalışıp çalışmadıklarını soruyorum. Ve işte soru bu" dedi.

ABD hisse senetlerinin göstergesi S&P 500 Endeksi, yükselen faizler ve küresel büyümeye yönelik artan endişelerden dolayı, Eylül ayında gördüğü rekor zirveden yaklaşık yüzde 17 düştü ve bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Powell'ın Çarşamba günü faiz artırım kararı sonrası yaptığı basın toplantısı, ekonominin önümüzdeki yıl ilave faiz artırımlarını gerektirecek denli güçlü kalmaya devam edeceğine ilişkin güvenini dile getirmesi sonrası, finans piyasalarında riskten kaçınma eğiliminin güçlenmesine neden oldu.

TD Securities küresel faiz strateji müdürü Priya Misra, "Fed belki proaktif değil, ancak ne olduğu konusunda da tam bihaber değil" dedi ve "Williams, Powell'ın biraz bıkkın olduğunu düşündüğüm mesajının ardından, piyasaya biraz başını yaslayabileceği bir omuz sundu" şeklinde konuştu.