Dünya ekonomisi "ticaret savaşı" acısını 2019'da hissedecek
Dünya ekonomisi, 2018 yılında patlayan ticaret savaşının sıkıntılı etkilerini 2019 yılında hissedecek
2018 ticaret savaşının başladığı yıl, ancak 2019 küresel ekonominin acıyı hissettiği yıl olacak.
Bloomberg'in Küresel Ticaret Takipçisi, tarife tehdidinden dolayı gelen ön yüklemeli ihracat siparişlerinin azalması ile birlikte gevşiyor. Ticaret hacimleri de, ABD ve Çin'in ticaret anlaşmazlığına çözüm arayışlarını artırdıkları bir ortamda, şirketlerin süregelen aksaklıklara ilişkin uyarıları ile birlikte, yavaşlama işaretleri gösteriyor.
Halihazırda kayıplar var. GoPro Inc., ABD'ye giden kamera üretimini gelecek yaza kadar Çin'in dışına alacak ve böyle bir adım atan ilk tanımış elektronik üreticisi olacak. FedEx Corp. ise kar tahminini düşürdü ve uluslararası hava yükü kapasitesini azalttı.
San Francisco merkezli, küresel olarak yaklaşık 4,000 lojistik tesisine sahip Prologis Inc.'nin CEO'su Hamid Moghadam, "Ticarete herhangi bir müdahale ekonomi üzerine koyulan bir vergi olacak," dedi ve "Ve dünya ekonomisi muhtemelen bunun sonucu olarak yavaşlayacak" şeklinde görüş bildirdi.
Finans piyasaları zaten bunun olumsuz etkisi ile karşı karşıya kalmış durumda. Bank of America Merrill Lynch, ticaret savaşı haberlerinin Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nde bu yıl net yüzde 6'lık düşüşe neden olduğu tahmininde bulundu. Çin'de hisse senedi piyasası 2018 yılında 2 trilyon dolar eridi ve ayı piyasasında seyrediyor.
Son veriler, ticaret savaşının gelecek yıl ABD ekonomisinde büyümeyi aşağı çekeceğini işaret ediyor. ABD tüketicileri ekonominin geleceğine ilişkin iyimserliği son bir yılın en düşük seviyesine inerken, küçük işletmelerin ekonominin iyileşmesine yönelik iyimserliği iki yılın en düşüğüne geriledi ve şirketler 2019 yılında daha düşük kar artışları bekliyor.
"Ticaret hacimleri yüzde 4'e yavaşlayacak"
Uluslararası Para Fonu (IMF) ticaret hacimlerinin bu yılki düzeyi olan yüzde 4.2'den 2019'da yüzde 4'e ve 2017'den yüzde 5.2'ye yavaşlayacağını tahmin ediyor. Fon, ticaret bariyerlerinin daha da güçlü hale geldiği uyarısında bulundu.
Avrupa'da bu gelişmelerden muaf değil. Almanya'nın kilit makina sektörü, sektör temsilcisi VDMA'ya göre, bu yıl 228 milyar euroluk (260 milyar dolar) rekor üretim yapacak, ancak ticaret anlaşmazlıkları büyümenin yavaşlamasına neden olan faktörler arasında yer alacak. Üretim 2018'de reel anlamda yaklaşık yüzde 5 ile 2011'den bu yana en yüksek artışını gerçekleştirecek, ancak artış gelecek yıl yüzde 2'ye yavaşlayacak.
Öte yandan, ABD'nin Avrupa ve Japonya'dan ithal edilen otomobillere gümrük tarifesi koyma riski var ve bu durum dünyanın en büyük ekonomilerinin bazıları arasındaki ilişkileri kötüleştirebilir. Huawei Technologies Co.'nun CFO'su Meng Wanzhou'nun tutuklanması, zaten bozuk olan ilişkilerin daha da kötüleşmesine yol açabilecek beklenmedik gelişmelere ilişkin riskleri işaret ediyor.
New York'ta Citigroup küresel piyasalar ekonomisti Cesar Roja, "2018'den beri görülen 'ticaret sapması' ve 2019'da doğru görülen "Tarife Muamması', muhtemelen yüksek belirsizlik durumunun sürmesine neden olacak ve ticaret ve yatırım planlarında etkili olmaya devam edecek" dedi.
Gözler 1 Mart tarihinde
Kritik soru, Washington ve Beijing'in 1 Mart'taki son tarihe kadar anlaşmaya varıp varmayacağı şeklinde. Eğer başarılı olurlarsa, dünya ekonomisi üzerindeki bulutlardan biri ortadan kalkacak. Ancak şimdilik, tansiyonun süreceği tehdidi, işletmelerin genişleme planları ve buna bağlı olarak küresel ekonomi için fren görevi görüyor.
Dippin’ Dots LLC de ticaret savaşının çapraz ateşi altında kalan şirketlerinden bir ABD merkezli dondurma diğer donmuş mamül üreticisi Dippin’ Dots, Çin piyasasına girmek için üç yıl uğraştı ve bu yıl bu ülkede ilk mağazasını açtı. Şirket CEO'su Scott Fischer, ABD-Çin görüşmeleri başarısız olur ve ilave tarifeler uygulanırsa, stratejilerini, tedarik zincirlerini ve dünyada genişlemekte oldukları yeri yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaklarını söyledi.
Fischer, "Girişimci perspektifinden bakıldığında, bizim sorumuz, bunun ne kadar daha devam edeceği şeklinde," dedi ve "Bu ortamda iş planlaması yapmak zor" şeklinde konuştu.