Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Aralık enflasyon verisi yarın açıklanacak. Kasım'da %21.62 olan yıllık enflasyonun %20.60, aylık bazda ise %1.44 düşen TÜFE'nin eksi 0.78 olması bekleniyor.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin Bloomberg HT'ye enflasyonda 2018 yılının % 21'in altında tamamlanabileceğini bildirdi.



Enflasyonla ilgili olumlu haber akışı yaşandığını belirten Sezgin "Bunlardan biri elektrik zammı. Su fatuasında indirim yapıldı. Otoyol ve köprülerde zam var ama genele yayılmış değil. Tütün ürünlerinde zam yapılmadı, alkollü içeceklerde yapıldı ancak bunun da enflasyona etkisi sınırlı. Enflasyonla ilgili beklentilerden daha iyi gidişata dair zemin hazırlanıyor." diye konuştu.

2018'in % 21'in de biraz altında tamamlanabileceğini kaydeden Sezgin "Gıda kalemi sayesinde eksi bir rakam görülebilir. Zaten yapılan anketler de  eksi % 0.1 - 0.4 aralığında değişiyor." dedi.

"MERKEZ'DEN İNDİRİM İÇİN ALAN AÇILIYOR"

Gelecek yılın ilk çeyreğinde de enflasyonun % 20 - 21 bandında olabileceğini belirten Sezgin bunun Merkez Bankası'nın % 24 seviyesindeki politika faizinde ölçülü indirim için alan açacağını kaydetti.



2019'un 2. yarısında en az 4 puanlık faiz indirimi olacağını öngören Sezgin "kurun ve petrol fiyatlarının beklentiden düşük gitmesi, hem de enflasyon düşüşü desteklemek adına son dönemde pas geçilen vergi ayalamaları sayesinde enflasyon beklediğimizden daha iyi gidecek gibi. Bu nedenle MB'nin baz senaryomuzun aksine yılın ilk çeyreğinde de faiz artırımına gitme ihtimali artıyor." şeklinde konuştu.

GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan Aralık'ta tüketici fiyatlarının %0.75'e gerileyeceğini, yıllık enflasyonun da %19.90 olacağını öngördü.

Erkan vergi teşviklerinden gelen fiyat indirimlerinin ilgili sektörlerde yıllık artış oranlarının gerilemesinde etkili olabileceğini belirtirken gıda fiyatlarında da Kasım ayında belli oranda stabilizasyon sağlandığını hatırlattı.

Erkan elektrik ve doğalgazda 1 Ocak 2019’dan itibaren %10 indirim uygulanacak olmasını ve Bakan Albayrak’ın konut, otomotiv, beyaz eşya, mobilya gibi sektörlerde uygulanan KDV ve ÖTV teşviklerinin 3 ay daha uzatıldığını açıklamasına istinaden, Ocak ayı enflasyonun son yılların ortalama seviyelerinden aşağıda gerçekleşebileceğini söyledi.

"MERKEZ BANKASI 2. YARIDA İNDİRİM YAPABİLİR"

Merkez Bankası beklentilerini de paylaşan Erkan "MB’nin faiz politikası konusunda, enflasyonda devam eden risklere karşı işi sıkı tutmaya devam edeceğini ve “enflasyon görünümüne bağlı sıkı para politikası” yönlendirmesinin birkaç toplantıda daha devam ettirilebileceğini düşünüyoruz.

Merkez Bankası, yılın 2. yarısında biraz da bazın bizim lehimize olabilecek etkisiyle beraber enflasyonda kademeli düşüş sağlandığı takdirde, enflasyonla uyumlu bir şekilde kademeli faiz indirimleri uygulayabilir. Para biriminde veya maliyet unsurlarında öngörülmedik bir baskı veya şok gerçekleşmediği takdirde, ana planın bu olmasını bekleriz. 2019 yılsonunda enflasyon YEP hedeflerine uyumlu bir şekilde %15-16 bandına doğru gerileyebilir." şeklinde yorum yaptı.