Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Traderlar, Apple Inc.'nin gelir tahminini düşürmesinin ardından endeks vadeli kontratlarının sert düşmesi ile birlikte, hisse senetlerini Aralık ayı boyunca sarsan türbülansın benzeri ile karşı karşı kaldı.

iPhone üreticisi Apple'ın ilk çeyrek için gelir tahminini düşürdüğü haberi, son birkaç aydır ABD hisse senetleri konusunda paniğe kapılanlar herkesi olumsuz etkiledi. Çin'de büyüme hızına ilişkin endişeler, ABD tarife savaşının etkileri ve teknoloji sektörü değerlemelerinin genel durumu, hep birlikte, Apple'ın duyurusuna ilişkin tepkileri destekledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Londra saati, ile 10:35'te yüzde 1.6 aşağıdaydı. Nasdaq 100 vadelileri kayıplarını sürdürdü ve yüzde 2.8 geriledi. Apple Nasdaq 100 Endeksi'nin yüzde 9.7'sini ve S&P 500 Endeksi'nin yüzde 3.4'ünü kapsıyor.

Avrupa hisseleri de benzer şekilde hareket etti ve teknoloji sektörü yüzde 3.6 kadar düştü. Çin talebine ve küresel büyümeye duyarlı madencilik ve lüks ürün şirketleri en fazla kaybeden sektörler arasındaydı.

JonesTrading piyasa stratejisti Michael O’Rourke, "Bu durum, yatırımcıların büyük bölümünü bu ticaret savaşının bir sorun olduğu, orada durduğu, daha da kötüleştiği ve Şubat ayının sonunda çözüm bulunacağına ilişkin umutlu olamayacağımız noktasına getirdi," dedi ve "Durumun daha açıklığa kavuşmasına ve daha görünür hale gelmesine kadar, biraz daha fazla temkinli olmak zorundasınız ve bu yakın zamanda olacakmış gibi görünmüyor" şeklinde görüş bildirdi.