Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Döviz piyasasında “gece yarısı” olarak anılan zaman Perşembe günü bir kez daha etkisini göstererek Avustralya Doları ve Türk Lirası'nda uzun pozisyon alan traderları olumsuz etkiledi.

New York'taki kapanış ile Tokyo'daki açılış arasındaki küresel işlem penceresi, düşük likiditenin finans piyasalarını hızlı dalgalanmalara maruz bırakması nedeniyle geçtiğimiz yıllarda kötü şöhret edinmişti. Danışmanlık şirketi Aite Group'un 2016 yılında yayınladığı verilere göre döviz hacimleri o dönemdeki zirvenin yüzde 2'sine geriledi.

Güney Afrika Randı, Ocak 2016'da dakikalar içerisinde yüzde 9 düştü. Sterlin, o yılın Ekim ayında birkaç dakikada yüzde 6'dan fazla değer kaybetmişti. Şimdi listeye yen de eklendi.

O günlerde likiditenin düşük olduğu düşünülürse, Japonya'nın tatil nedeniyle birkaç gündür kapalı olmasının etkisiyle Perşembe günkü durum daha da kötüydü. Yen karşısında Avustralya Doları ve Türk Lirası satma emirleri algoritmaların devreye girmesiyle birlikte hızla diğer paralara da sıçradı.

Yen, dakikalar içerisinde Bloomberg'ün takip ettiği bütün para birimleri karşısında sert yükseldi.

Swissquote Bank SA eFX işlem birimi yöneticisi Fatih Atalay, “Önemli bir nokta hareketin önemli piyasa yapıcıların faal olmadığı GMT saatiyle gece yarısından önce olmasıydı. Bu da piyasa kargaşası için mükemmel karışım.” dedi.