Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Apple'ın kar uyarısı ve Asya piyasalarındaki satışların etkisiyle sert yükselen Dolar/TL bugün düşüşte. Kur en yüksek 5.4815'i gördü, ardından %1'in üzerinde düşüşle 5.40'ın altına gevşedi.

ABD'de bugün açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentiden güçlü gelmesiyle kur 5.41'den 5.43'e yükseldi ancak yeniden 5.41'e geriledi.


Kur dün beklentiden iyi gelen Türkiye Aralık ayı enflasyon verisi sonrası 5.47'den 5.43'e gerilemiş, ancak burada tutunamayarak akşam saatlerinde de 5.58'e kadar yükselmişti.



Capital Economics Gelişen Piyasa Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey yolladığı bir notta "enflasyonda Aralık'ta devam eden düşüş, Lira'daki toparlanma ve ekonomik aktivitede zayıflama düşünüldüğünde Merkez Bankası bu ayki toplantıda faiz indirebilir" değerlendirmesine yer verdi. Ekonomist, politika faizinin 50 baz puan indirileceğini öngördü.



Ünlü Menkul Değerler yolladığı bir raporda kurda yukarı yönlü risklerin sürdüğüne dikkat çekerek "yurtdışı piyasalardaki koşullar normalleşmeden TL’nin pozitif bir ayrışma içerisine girmesini beklemiyoruz ve 5,30’un üzerinde olunmasının da TL açısından şartları zorlaştırdığını düşünüyoruz.

İçinde bulunduğumuz dönemde yurtdışı koşullar kurun performansı üzerinde daha fazla etkili olduğu için bugün ABD verilerinin ortaya koyacağı tablonun da TL’nin haftayı nasıl kapatacağında belirleyici olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.