Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hong Kong yeni konutlar için 64 milyar dolar maliyetli yapay ada inşa etmeyi planlıyor.

Hong Kong'da alan yetersizliğinden dolayı inşa edilmesi planlanan 'yapay ada' çevresel ve politik tartışmaların konusu haline geldi.

Dünyanın en pahalı emlak piyasasına sahip olan Hong Kong'un alan yetersizliğinden kaynaklanan konut sıkıntısına çözüm olması amacıyla bir milyondan daha fazla insana konut sağlayacak Manhattan'dan beş kat daha büyük yapay adalar inşa etmeyi planlıyor.

Hükümet destekli bu projenin benzerleri Dubai'deki Palm Cumeyra ve Palmiye Adaları, Malezya'daki 700,000 kişiye konut sağlayan Forest City ve Singapur'daki kimya ve enerji tesislerini barındıran Jurong Island gibi projelerle daha önce de denenmişti.

Yapay ada inşası beraberinde başta fiyatlar olmak üzere bir takım endişeleri de gündeme getiriyor. South China Morning Post'un raporuna göre, planlanan projenin iki katı fiyata çıkması ihtimali de bulunmak üzere en az 500 milyar Hong Kong doları (63,8 ABD doları) maliyeti olması bekleniyor.

Konunun ayrıca teknik ve politik boyutları da bulunuyor. Hükümetin ekolojik açıdan çok gelişmemiş bir bölgenin seçilmiş olduğunu belirtmesine rağmen Kasım Ayı'nda yapılan ankette, ağırlıklı olarak çevresel maliyeti göz önünde bulundurularak halkın yüzde 49'unun projeye karşı olduğu görüldü. 

Yükselen küresel iklim değişikliği tehdidi, hükümetlere Hong Kong'un da ada projesiyle planladığı gibi, yenilenebilir enerji ve çevre dostu ve yüksek yeşil oranı hedeflerine ulaşacak akıllı ve düşük karbon seviyeli şehirlerin inşası için bir sebep daha veriyor.