Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkanı Jerome Powell'ın cuma günkü konuşmasında politika yapıcıların piyasaları dikkatle izlediğini belirtmesi doları düşürürken riskli varlıkların cazibesini artırdı.

Geçen sene kötü performans sergileyen başta Türk Lirası olmak üzere birçok gelişen ülke para birimi dolara karşı değer kazandı. Lira Ekim'den beri en büyük günlük bazda yükselişi kaydetti.

Bazı uzmanlar gelişen piyasaların kritik bir dönüm noktasında olduğunu belirtiyor. Geçen sene gelişen piyasaların düşüşü öncesi satış sinyali veren Bank of America’nın bir teknik göstergesi, Brexit oylamasının yapıldığı Haziran 2016'dan beri ilk kez alım sinyalini verdi. Citigroup da gelişen ülke hisse senetleri için tavsiyesini artırırken BlackRock cazip değerlemelerin varlık sınıfları için pozitif ortam sunduğunu bildirdi. 

New York'taki Standard Chartered'ta Stratejist olan Ilya Gofshteyn "Tehdit olmayan Fed fiyatlamasının yanı sıra oldukça iyi durumda bir ABD ekonomisi var. 2018'de zorlu dönem geçiren TL, Arjantin pesosu, Güney Afrika Rand'ı, Rus rublesi gibi para birimlerinin ilk çeyrekte yükselmesini bekliyorum" diye konuştu.

Manulife Asset Management'tan Frances Donald, Çin'in zorunlu karşılık indirimini hatırlatarak "Çin'in yavaşlayan ekonomiyi canlandırma çabası da gelişen ülkeleri destekleyecek" dedi.  

2019 yılı şimdilik gelişen ülkeler için olumlu görünüyor, Deutsche Bank Stratejisti Alan Ruskin "Cuma günü risk-pozitif bir gün olarak hatırlanacak" şeklinde yorum yaptı.