Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BMO Global Asset Kıdemli Ekonomisti Steven Bell Bloomberg HT’deki Yatırım Kulübü programında Açıl Sezenin sorularını yanıtladı. Bell, ABD ekonomisinin çok iyi bir durumda olduğunu, enflasyon yükselirse Fed’in daha agresif olabileceğini ve yatırımcıların aksine doların yükseleceğini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu;

“Bence ABD ekonomisi aslında çok iyi bir durumda… Geçtiğimiz Cuma istihdam verisine baktığımızda daha fazla istihdam olduğunu görüyoruz. Ücretlerinde hane halkına oldukça iyi yansıdığını görüyoruz. Hisse piyasalarında ve hizmet verilerinde de bunu görebiliyoruz.  Kısaca ABD ekonomisi iyi bir şekilde... Ancak Fed’in ne söylediğine baktığımızda, finansal piyasaların biraz kötü etkilendiğini kabul ediyorlar. Ve bununla birlikte çok daha güvercin bir tona yaklaştılar konuşmalarında. Elbette, enflasyonda son aylarda kendi durumunu belli ediyor. Dediğim gibi bu konuda daha sabırlı olmak gerekiyor. Daha iyi veriler geliyor ve daha güvercin bir Fed var. Piyasalar daha fazla ne isteyebilir ki zaten”

“Fed Aralık 2015’de sıkılaşma politikasına başladı. Agresif hareketler yaptılar bunun ardından yumuşamaya gittiler. Ve 2016’nın ilk yarısında çok ciddi bir şekilde aşağı yönlü bir hareket oldu. Ancak şu an bu noktada olduğumuzu düşünmüyoruz; faiz oranları yüksek ve insanların doğal seviye olduğunu düşündüğü seviyelere yakınız. Fed şu an bir şeyleri yavaştan alabilir. Ancak burada verileri çok yakından takip edeceğiz. Bu ay açıklanan bütün veriler çok önemli elbette enflasyon çok önemli ve bu da enflasyon baskısının ABD’de ne olacağını bize gösterecek. Enflasyon yükselirse Fed daha agresif olabilir. Eğer biraz daha iyi kalabilirse faizler o kadar artmaz ama ekonominin güçlü olduğunu ve enflasyonunda iyi olduğunu düşünebiliriz”

“Aslında şu an için hangi dolar görünümü olacak diye söylemekte biraz zorlanıyor.  Çünkü abd ekonomisi güçlü faiz oranları diğer güçlü ekonomilerle kıyaslandığında daha iyi. Türkiye’den bahsetmiyorum ancak yüksek faiz oranları var; örneğin Japonya’yı ele alabiliriz. Gelişen para birimleri şu an gerçekten çok ucuz.  Ancak doların daha çok yükseleceğini düşünüyorum.  Aslında hemen hemen bütün yatırımcılar zayıf bir dolar bekliyor.  Ancak ben faiz oranlarına bakıyorum ve faizlerin çekici olduğunu görüyoruz.  Bu bir seçim meselesi bence dolar yükselecektir”