Advertisement
HABERLER ABONE OL

İsviçre Alpleri’nin Davos kasabası, her yıl olduğu gibi bu yıl da Dünya Ekonomik Forumu’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 

3 bin 200’den fazla hükümet ve iş dünyası temsilcisi, akademisyen ve sivil toplum lideri zirveye katılacak.

Bu yıl Davos’ta ana gündem maddeleri küreselleşme ve iklim değişikliği olarak belirlendi

Katılımcı listesi, dünyanın en güçlüleri, en başarılıları, en iyi girişimcileri ve sarsıcı isimlerinden oluşuyor. Dünyanın tüm bölgelerinden liderler Davos’ta olacak.

Bu isimler yüzlerce oturum ve çalışma atölyesinde kafa yoracakları gibi, ikili görüşmeler ve özel toplantılara da katılacaklar.

Bu yılki toplantının teması ‘’Küreselleşme 4.0: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek’’ Dördüncü devrimden kasıt yapay zeka ve robotbilimde çığır açan teknolojik gelişmeler.

ABD Başkanı Donald Trump, hükümetin kapalı olmasını gerekçe göstererek Forum’a katılmayacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Maliye Bakanı Steve Mnuchin ve Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Davos’a katılımı doğrulandı.

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da zirvede yer almayacak.

Forumda Türkiye’yi üç bakan ve Merkez Bankası başkanının temsil etmesi bekleniyor

60'dan fazla ülkenin devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edileceği zirvede, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve İngiliz kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü Prens William önemli katılımcılar olarak ön plana çıkıyor.

WEF'in katılımcılar hakkında hazırladığı bilgiye göre;  115 ülkeden 3 binden fazla katılımcı toplantılarda yer alacak. Bu yıl katılımcıların yüzde 22'si kadınlar. En genç katılımcı 16 yaşındaki Güney Afrika'lı vahşi doğa fotoğrafçısı Skye Meaker, en yaşlı katılımcı ise 92 yaşındaki televizyoncu ve iklim savunucusu Sir David Attenborough. Erkeklerin yaş ortalaması 54 iken, kadınlarda ortalama yaş 49. En fazla katılım –her yıl olduğu gibi - Avrupa ve ABD'den olacak.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan Küresel Riskler 2019 Raporu'nda, artan jeopolitik ve jeoekonomik gerilimlerin, bu yılın en acil riski olduğu belirtildi.

WEF'in 22-25 Ocak'ta Davos'ta düzenleyeceği yıllık toplantıları öncesinde anket yöntemiyle hazırladığı Küresel Riskler 2019 Raporu yayımlandı.

Raporda, dünyanın büyük güçleri arasında jeopolitik ve jeoekonomik gerilimlerin arttığına işaret edilerek, "Bu gerilimler şu anda mevcut olan en acil küresel riskleri temsil etmektedir. Dünya, küresel politik ekonomiyi derinden değiştiren bir küreselleşme döneminin ardından bir ayrışma dönemine geçiş yapmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Ticari anlaşmazlıkların geçen yıl hızla kötüleştiğine vurgu yapılan raporda, jeoekonomik gerilimlerin sürmesi nedeniyle bu yıl büyümenin engelleneceği öngörüsüne yer verildi.

WEF'in Küresel Riskler 2019 Raporu'nda, biyolojik çeşitlilik kaybı, şiddetli hava olayları, iklim değişikliğinin iyileştirilmesi ve uyum çabaları konusunda başarısızlık, insan eliyle yaratılan çevre felaketleri ve büyük doğal afetler çevresel riskler arasında gösterildi.

Çevresel risklerin aynı zamanda kentsel altyapının oluşturulması ve geliştirilmesi için de sorun oluşturduğuna işaret edilen raporda, bu yıl en etkili beş küresel riskten dördü iklimle ilgili gösterildi.

Raporda, hızla gelişen siber ve teknolojik tehditlerin, en önemli potansiyel kör noktalar olduğu ve ağa bağlı toplumların kırılganlığının hala tam anlamıyla bilinmediğine de vurgu yapıldı.