Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan Bloomberg HT'de Ali Çağatay'a konuk oldu.

Ekonomiye destek olmak amacıyla 3 kampanya başlattıklarını belirten Özcan "Birinci kampanyamız kredi kartı borçlarına yönelik...Kart borçlularına diyoruz ki 'borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız yeni bir ihtiyaç kredisiyle bu borcu kapatalım.' 24 ay ve 60 ay vadeli seçeneğimiz de var." diye konuştu.  

Özcan bu kampanyayla sabit gelirlilerin kredi kartı borcundan kurtulmasını amaçladıklarını belirtti.

Özcan "2. kampanyamız kredi borcunun yeniden yapılandırılması...Hedef kitlemiz bankaya borcu olan ancak Aralık 2018 itibariyle borcunun vadesi 30 günü aşmış olan ve ödeme sıkıntısı olan müşterilerimiz. Bize başvurduklarında borçlarını yapılandıracağız.100 bin TL'ye kadar kredi borcu aylık %0.98 faizle yapılandırılacak" ifadelerini kullandı.

Özcan bu kampanyadan yararlanabilecek 130 bin müşterileri olduğunu söyledi.

Özcan "3. kampanyamız yasal takibe alınmış, temerrüde düşmüş borçlularımızla ilgili. Eğer borcunuzun ana parası 100 bin liranın altındaysa bize başvurun borcunuzu taksitlendirelim ve faiz almayalım. Burada ana para borcunun 100 binin altında olması birinci şartımız." ifadesini kullandı.

"TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN BAŞARILI BİR YILDI"

2018 yılını tüm zorluklara rağmen başarılı şekilde tamamladıklarını belirten Özcan "ocak ayında tarihin en yüksek tahvil ihracını yapmıştık. Nisan'da yine tarihin en yüksek sendikasyon kredisini almıştık, 1.3 milyar dolar karşılığı borçlanma yapmıştık. Aslında Türkiye'yle ilgili ciddi problem yoktu. Göstergeler de çok olumsuz değildi.

Sonra düğmeye basıldı. 2013'te Gezi Parkı'yla başlayan süreç oldu, bu darbe girişimiyle zirveye çıktı. Ama bunlardan başarıyla çıktık. En son ekonomik saldırı kalmıştı geriye, bu da kur ataklarıyla ortaya çıktı...Bireysel ve kurumsal yatırımcıların Türkiye'ye olan güvenini sarsmaya çalıştılar. Ağustos'ta sığ piyasalarda ataklar oldu ve bir anda kur 7 liraya kadar çıktı. Bunların hiçbir ekonomik gerekçesi yok. Türkiye bu saldırılarla hizaya getirilmeye çalışıldı ve çok şükür bundan da hızlı biçimde çıktık.

Bunda da Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hızlı karar alma süreçlerinin rolü çok büyük. Üstün ekonomi yönetimi krizden çıkmamızda büyük rol oynadı. Bugün dünden çok daha iyiyiz, türbülanstan çıktık, doğru yolda gidiyoruz. Makro ekonomik göstergeler de doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

2019 yılı dengelenme süreci olacak. 2020'den itibaren Türkiye yeniden şahlanacak. Ben şahsen Türkiye'ye bütün kalbimle güveniyorum" şeklinde konuştu.

Özcan yaşanan türbülansın bazı sektörlere olumsuz etkisi olduğunu, burada da her türlü desteği verdiklerini, ekonomiyi rehabilite etmek için ellerinden geleni yaptıklarını da sözlerine ekledi.