Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rabobank FX Strateji Direktörü Jane Foley Bloomberg HT'deki Fokus programında Güzem Yılmaz Ertem'e konuk oldu. Foley, Avrupa piyasalarını değerlendirerek şu açıklamalarda bulundu;

“May ikinci referandumu istemiyor”

Avrupa piyasalarında kesinlikle daha fazla volatilite görüleceğini söyleyen Foley, “ Politik sorunların karmaşık olduğu bir dönemdeyiz. May dün yaptığı konuşmadan ikinci referandumdan uzak olduğunu belirtti. Fakat önümüzdeki hafta parlamentonun ikinci bir referandum isteme ihtimali olabilir. Ancak hükümet ve May bunu istemezse ikinci bir referandum olmayabilir de. Her şeye rağmen hala ikinci bir referandum ihtimali de gündemde” dedi.

“Avrupa’da verileri çok iyi bir şekilde izlememiz lazım”

Avrupa büyümesinde yaşanan yavaşlığın sebebinin iyi analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Foley, “Gelen verileri çok iyi bir şekilde izlememiz lazım.  Son birkaç aydır Almanya’dan gelen verilere baktığımızda hayal kırıklığı yarattı. İtalya ve Fransa sanayi imalat verilerine baktığımızda bunlar da hayal kırıklığı yaşattı. Almanya‘daki yavaşlamanın ne kadarı otomotiv sektöründen ne kadarı dünya büyümesi ile alakalı.. Örneğin; Çin’den gelen talep yavaşlamasının etkisinin ne kadar olduğu gibi. Eğer Avrupa Çin’de ki yavaşlamadan etkilenecek olursa ekonomistlerin çoğu Avrupa büyümesi için daha zayıf bir noktaya geleceğini düşünülüyor” diye ekledi.

“Piyasalar beklentilerini daha düşük revize ediyor”

Foley, “Geçtiğimiz aylarda dolar için olumsuz argümanlar vardı. Piyasalarda ABD için daha yavaş bir büyüme bekleniyor ve beklentilerini de Fed politikaları içinde revize ediyorlar.  Piyasalar beklentilerini daha düşük revize ediyor.  Tek dolar için değil aynı zamanda diğer para birimleri içinde daha düşük revize ediliyor tahminler” dedi.

“Avrupa Merkez Bankası Eylül’e kadar faiz artışı yapmamalı”

Foley, “Avrupa Merkez Bankası daha fazla ekonomideki yavaşlamaya işaret edecek. Dragi’nin bundan bahsettiğini duymuştuk. Merak edilen nokta AMB’nın daha güvercin bir görünüme sahip olma ihtimalidir. Çünkü şu an herhangi bir şey yapmaları için erken bir dönemdeyiz. Bir faiz artırımı olabilir ancak bu da Eylül'e kadar gerçekleşmeyebilir. Sadece Avrupa Merkez Bankası değil diğer Merkez Bankaları da verilere çok iyi bakmalılar” diye ekledi.