Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Malta İş Konseyi toplantısı sonrası Bloomberg HT'den Ceren Dilekçi'nin sorularını yanıtladı.

ABD-Türkiye ticari ilişkileri ve İran'ın ithalat yasağı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İran'ın bazı ürünlere ithalat yasağı getirmesine ilişkin Olpak, "İran ile Türkiye arasındaki tercihli ticaret anlaşması içerisinde 300 küsur malın etkilendiğini biliyoruz" diye konuştu.

Ruhani'nin geçtiğimiz ay içerisinde Ankara'daki ziyaretinde bu konunun gündeme geldiğini bildire Olpak, "En azından ambargo kapsamında olan ürünlerde değil ama onun dışındaki ürünlerde İran'ın yapmış olduğu bu uygulamanın netice itibariyle ilk planda bize zarar verir görülmekle birlikte uzun vadede İran'a da zarar vereceğini düşünüyoruz. Ticaret Bakanlığımız bu konuyla ilgili görüşmelerini sürdürüyor. İran'ın kendi ülkesinde üretilen ürünler noktasındaki bakış açısı doğrudur ama tercihli ticaret anlaşmasına riayet eder bir tavır içinde bunu dengeleyeceğine inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

"ABD İLE TİCARETİMİZ SİYASETTEN ETKİLENMEDEN DEVAM ETTİ"

ABD ile ticaret hacminde konulan 75 milyar dolarlık hedefe ilişkin konuşan Olpak, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Mevcut seviyeden bakarsanız zor gibi görülebilir ama hedef konulmadan da yakalamak mümkün olmaz. Türkiye'nin ihracatının 30 milyar dolar olduğu dönemlerde eğer birileri 170 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirilebileceğini söyleseydi o zaman yakalanamaz diye düşünülebilirdi. Bu hedefin, bizleri biraz zorlayacak bir rakam olmakla birlikte başarılabileceğine inanıyorum. Siyasi ilişkilerde dönem dönem bazı dalgalanmalarla karşı karşıya kaldık. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde dış ticaretimizin, siyasi ilişkilerden etkilenmeden artarak devam ettiğini gördük. Bu konuya daha fazla yoğunlaşmalıyız. Önümüzü açacak olan liderlerimizdir. Cumhurbaşkanımızın bu hedefi koymasının arkasında bizi destekleyecek başka unsurlar da vardır"

"DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜ AÇISINDAN AB'NİN KARARI DAHA ÖNEMLİ"

Demir-çelik sektöründe yeni döneme ilişkin beklentiler konusunda DEİK Başkanı, ABD tarafından yumuşama olup olmamasının Türkiye'nin demir-çelik ihracatını çok fazla etkilemeyeceğini söyledi.

Gümrük vergisindeki artışa rağmen ihracattaki azalmanın beklendiği kadar olmadığını bildiren Olpak, demir-çelik sektörü açısından Avrupa Birliği'nin kararının daha önemli olduğunun altını çizdi.

AB, çelik ithalatı kotalarını 2021'e kadar uzatma kararına ilişkin Olpak, "Bundan sonraki süreçte bizi

etkilemesini beklediğimiz konu AB uygulamasıdır. Oraya daha fazla yoğunlaşmamız gerektiğini düşünüyorum. ABD'de yaptığımız demir çelik ihracatına kıyasla AB'ye yaptığımız ihracatın payı daha fazla. Önümüzdeki dönemde demir-çelik sektörü açısından önemli gündem başlıklarından biri AB'nin uygulaması olacaktır" diye konuştu.