Advertisement
HABERLER ABONE OL

Aberdeen Kıdemli Yatırım Müdürü James Athey Bloomberg HT' ye Venezuela’da yaşananların petrol fiyatlarına olan etkisi, Beyaz Saray’ın ABD piyasalarına olan tutumu ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi.

Venezuela’da yaşananların petrol fiyatlarına olan etkisi anlamamız için biraz beklenmesi gerektiğini söyleyen Athey, “ Venezuela’da uzun sürecek bir döneme girdik. ABD hâlihazırda yaptırım düşünüyor. Elbette dünya piyasalarını negatif olarak etkileyecektir ancak biraz daha beklememiz gerekiyor” dedi.

Beyaz Saray’ın ABD piyasalarına olan tutumu konusunda bazı eleştiriler için Athey, “ Fed para politikasından sorumlu, Beyaz Saray'da mali politikaları yönetiyor. Kısa vadede bu bazı yatırımcıları etkileyebilir ancak bu uzun vadede çok sağlıklı bir ilişki olmadığını düşünüyorum. Başkan bir anlaşma yapmaya istekli. Çünkü ABD hisselerinde aralık ayında çok büyük bir zayıflık görmüştük bu da başkanı taviz verici noktaya götürüyor. Özellikle Çin’le olan ticaret ilişkilerinde, bu da uzun vadede piyasaların algısını değiştirecektir. Bunun çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ancak kısa vadede yatırım açısından yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.

“AMB’nin çok korkunç bir problemi var”

Athey bugün açıklanacak AMB faiz kararı için size şu açıklamalarda bulundu;

“AMB’nin çok korkunç bir problemi var. Euro bölgesinde problemler var.  Son 12 aydır ekonomi gerçekten kötüleşiyor. 2018’in aralık ayında, AMB parasal genişleme programını sona erdirdi ve yaz aylarının sonuna doğru bir faiz artırımdan bahsediliyor. Şu an için AMB çok güvercin olma konusunda isteksiz olacaktır. Açıklamasında, bir şekilde yumuşaklıktan ve geçici etkilerden bahsedecektir. Yılın sonlarına doğru faiz artırımı olabileceğinden bahsedebilir. Ancak Dragi’de basın karşısındaki konuşmasında biraz daha güvercine kayabilir. Piyasalar şu an güvercin bir tepki bekliyor. Dragi, dengeyi bulacaktır. Fakat hiçbir seçeneği de ortadan kaldırmayacaktır ve piyasalara da korkması için bir sebep vermeyecektir” dedi.