Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Davos'ta Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen'in sorularını yanıtladı. Zirvedeki öncelikli konulardan birinin ticaret savaşları olduğunu belirten Pekcan 2018'de ticaret savaşlarından 100 milyonlarca dolar ticaretin etkilendiğini kaydetti.

Pekcan "Şimdi yeni bir sistem görüşülüyor, biz Türkiye olarak çok taraflılığa, kural bazlı, sürdürülebilir, kapsayıcı, serbest ve adil ticaretten yanayız. Çünkü ancak bunun ülkelere refah getireceğine inanıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'YE CİDDİ YATIRIMLAR GELECEK"

Davos notlarını aktaran Pekcan uluslararası yatırımcılarla görüştüklerini belirterek "Şunu memnuniyetle söylebilirim ki 2019'da Türkiye'ye ciddi yatırımlar gelecek. Benim en çok mutlu olduğum konu bu" yorumunu yaptı. 

"DTÖ'NÜN REFORMA İHTİYACI VAR"

Dünya Ticaret Örgütü'nün reforma ihtiyacı olduğunu kaydeden Bakan Pekcan "Çünkü bütün dünya dijitalleşmeye gidiyor. Dijitalleşme yönünde atılmış bir adım yok. E ticaret öne çıkıyor ama e-ticarette siber güvenlik konusu öne çıkıyor. E-ticaretin küçük ve orta ölçekli şirketlere zarar vermemesi gerekiyor, biz bunun için de önlem almaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu. Pekcan son 4 ayda DTÖ'de 2 dava kazandıklarını ifade etti. 

"GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMEMESİ 2 TARAFA DA ZARAR VERİYOR"

Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin Avrupa'nın da menfaatine olduğunu dile getiren Pekcan "Bunun güncellenmemesi her 2 tarafa da zarar veriyor. İngiltere konusuna gelince, İngiltere de Avrupa'daki ciddi ortaklarımızdan biri. Kapsayıcı bir serbest ticaret anlaşması düşünüyoruz. Ama yaptığım görüşmelerdeki izlenimimiz, Gümrük Birliği güncellenmesinin Brexit'in sonrasına kalacağı, çünkü herkesin o konuya odaklandığı yönünde." ifadelerini kullandı.

"YÜKSEK TEKNOLOJİ PLATFORMU KURDUK"

Bakanlık olarak yüksek teknolojili ürünler üretip ihraç edecek bir platform kurduklarını belirten Pekcan şu açıklamayı yaptı; "Teknoloji platformu kurduk, iş dünyasından ve rol modellerden oluşan çalışma grubu kurduk, serbest bölgelere teknoloji seraları kuralım diyoruz. Yüksek teknoloji ürünü üretip ihraç edecek grişimcilerimizle, firmalarımızla yatırımcılarımızı bir araya getirmek ve yabancı yatırımcıyı da buraya çekmek istiyoruz. Amacımız katma değeri yüksek ürün ihracatına sevk etmek. Başka türlü bir üst gelir düzeyine ulaşacağımıza pek inanmıyorum". Bakan, geçen sene yüksek katma değerli ürün ihracatının oranının %3.4 olduğunu ifade etti.