Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

2019'un ilk ayında enflasyon beklentilere yakın gerçekleşti. Tüketici fiyatları Ocak'ta aylık %1.06 artarken yıllık artış yüzde 20.35 oldu. Enflasyon verisini değerlendiren uzmanlar enflasyonun henüz düşüş trendine girmediğine dikkat çekti.








"YÜKSEK SEYİR DEVAM EDEBİLİR"

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu verinin beklentileri dahilinde olduğunu ve enflasyonda yüksek seyrin devam edebileceğini belirtti. 

Kömürcüoğlu "gıda kaynaklı bir yükseliş var. Özellikle yaş meyve sebze fiyatlarında olumsuz hava koşullarının etkisini görüyoruz. Çekirdek göstergede de düşüş görüyoruz.

Antalya'da yaşanan sel felaketinin gıda tarafına bir miktar daha yansıması olacağını ve gıda kaynaklı yüksek seyrin devam edebileceğini düşünüyoruz." diye konuştu.



Yılın ilk yarısında enflasyonun yüzde 20 bandında devam edebileceğini öngören Kömürcüoğlu "Enflasyonda aşağı veya yukarı seyri temel anlamda gıda belirleyecek." dedi.

Haziran itibariyle enflasyonda bir miktar düşüş olacağını belirten uzman "3. çeyrek sonunda % 11'lere düştüğünü, yılı yüzde 15 - 16 bandında kapatabileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.



Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise enflasyonun henüz yönünü aşağı çevirmediğine dikkat çekti.

Kozanoğlu "Enflasyonda Ağustos - Eylül'deki ciddi sıçramanın devam etmediğini görüyoruz. Ama henüz üretici ve tüketici fiyatları arasında makas olmaya devam ediyor. İkisinin zaman içerisinde yakınsaması beklenir.

ÜFE'yi yükselten en önemli neden kurdu, orada nispi sakinleşme var. Ama enflasyonun henüz yönünü aşağı çevirdiğini söylemek kolay değil." şeklinde konuştu.