Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ocak ayı enflasyonunun yıllık %20 üzerinde tutunmasının ardından Merkez Bankası'nın nasıl bir faiz adımı atacağı konusu da gündeme geldi.

Dün açıklanan veriye göre enflasyon beklentilere yakın gerçekleşerek aylık % 1.06, yıllık bazda ise % 20.35 oldu. Çekirdek enflasyon hafif gerileyerek %19.02 olurken en yüksek artış % 6.43 ile gıda fiyatlarında oldu.


Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey Ocak ayında enflasyonun hafifçe yükseldiğini, bunda yüksek gıda fiyatlarının etkili olduğunu bildirdi. Tuvey yolladığı notta "Merkez Bankası'nın son enflasyon raporundaki şahin tutumuna bakınca muhtemelen faiz indirimi için en azından birkaç ay daha zaman var." değerlendirmesini yaptı.

Kıdemli Ekonomist politika faizinin yıl sonunda toplam 400 baz puan indirilebileceğini öngördü. 


"MART'TA İNDİRİM OLABİLİR"

Fon Yöneticisi Volkan Sarı Bloomberg HT'ye kurdaki hareketin Merkez Bankası'nın faiz kararında etkili olacağını ve Mart'ta indirim olabileceğini söyledi.

Sarı "2, 5 ve 10 yıllık faizlere bakınca çok ciddi faiz indirimleri fiyatlanmış durumda. Merkez Bankası belki seçim öncesi kurda volatilite yaratmamak adına bir indirime gitmeyebilir ama toplantıya kadar daha zaman var. Piyasa gelişmelerini izleyecektir. Burada kur seviyesi çok belirleyici olacaktır." şeklinde konuştu. 

Sarı sözlerini şöyle sürdürdü; "Herkeste Mart ayı sonrası yüklü indirim yapacak beklentisi var ama piyasaya, faiz eğrisine bakınca Merkez Bankası'nın normal şartlarda Mart'ta indirim yapmasını destekliyor gibi görüyorum..Mart ayında Merkez Bankası kurda volatilite olmazsa ve kur bu seviyelerde seyrederse faiz indirimi ihtimali olduğunu düşünüyorum çünkü diğer faizlerin tamamı indirimi destekler durumda"  

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı enflasyon rakamlarına bakınca Merkez Bankası'nın en azından Nisan ayına kadar birşey yapmayacağını öngördü. .

"DENGELERİ BOZAR"

Ekonomist Güldem Atabay Mart'taki seçimlerden önce, hatta ilk yarıda faiz indirimi beklenmediğini belirterek erken bir faiz indiriminin dengeleri bozucu etkisi olacağını söyledi.

Atabay "Zaten üretici fiyatları yüzde 30'ların üzerinde, bunun TÜFE'ye yansıması olacaktır. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın böyle bir hata yapacağını düşünmüyorum"  şeklinde konuştu. 

Dün Bloomberg HT'ye konuk olan Medley Global Advisors Gelişen Ülkeler Kıdemli Analisti Nigel Rendell de "enflasyon şu an olduğu yere çakılmış durumda ve birkaç ay daha düşmesi zor görünüyor." diyerek yüksek enflasyonun Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmasını kısıtlayacağını belirtti. Rendell "faiz indirimi için enflasyon inmeli" yorumunu yaptı.