Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un (S&P) bu akşam Türkiye'ye ilişkin değerlendirme yapması bekleniyor.

Kuruluş son olarak geçen Ağustos ayında Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-'den B+'ya düşürmüş, görünümü durağan olarak teyit etmişti.

UZMANLAR NE BEKLİYOR?

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı "S&P bizi daha karamsar notlayan kuruluş. Merkez Bankası'nın sıkı durduğunu, kurun istikrar kazandığını söyleyebilir ama ben notu ve görünümü değiştirmesini beklemiyorum" yorumunu yaptı.

Kanlı not görünümünü pozitife çekmesinin ise olumlu etkileyeceğini belirtti. 



"POZİTİFE YÜKSELEBİLİR"

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte S&P'nin görünümü ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükseltebileceğini bildirdi. Ökte bu beklentilerinde 3 faktörü gerekçe gösterdi;

"Birincisi yeniden dengelenme süreci içinde cari açık görünümündeki iyileşme; ikincisi ABD-Türkiye ikili ilişkilerindeki seyir: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TOBB konuşmasında belirttiği, ülkeler arası ticaretin $75 milyara yükseltilmesi konusundaki Trump açıklamaları;

Üçüncü olarak da gelişen ülke FX piyasalarında pozitif seyir ve 10 yıllık gösterge tahvilde 2019’da 186 baz puan ralliyle düşen Dolar/TL oynaklık oranları"

S&P Türkiye’yi yatırım yapılabilir kategorinin 4 kademe altında değerlendiriyor.

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz not görünümünde değişiklik olabileceğini, ama notta değişiklik beklemediğini bildirdi. Gerz "Çünkü Türkiye yapısal reform yapmadı. Belki seçimden sonra yapısal reformlar olabilir ama şu an için not artışı beklemiyorum" diye konuştu.

Fon Yöneticisi Volakn Sarı görünümün pozitife çevrilme ihtimali olabileceğini belirterek "Çünkü Dövizde sert hareket sonrası belli rakamlarda düzelme var. Not olarak hala çok aşağıda bulunduğumuz göz önüne alınırsa bu ihtimal dahilinde." dedi.



PİYASAYA NASIL YANSIR?

Sarı görünümde artışın piyasaya olumlu yansıyacağını ama ancak yatırım yapılabilir seviyeye gelince ciddi sermaye girişinden söz edilebileceğini kaydetti.

Noor CM Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan değişiklik beklemediğini, S&P'nin bu toplantıyı pas geçeceğini söyledi. Uluhan "Ancak ekonomide iyi gelişmelere yönelik vurgular dile getirilecektir, bunun da pozitif algılanması gerekir" diye konuştu.

Finansal Danışman Recep Atakan ise cari açıkta iyileşme dışında makro ekonomik iyileşme hikayesi olmadığını, dolayısıyla bir değişiklik beklemediğini dile getirdi.


BLOOMBERGHT.COM anketinde oy kullanan 4.094 katılımcının %61'i not veya görünümde değişiklik beklemiyor.