Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de enflasyon, 2017 yılından beri ilk kez İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yüzde 2'lik hedefinin altına geriledi.

Ulusal İstatistik Ofisi tarafından Çarşamba günü yayınlanan verilere göre İngiltere'de tüketici fiyatları Ocak ayında bir önceki yılın ayın dönemine göre yüzde 1.8 artarak yüzde 1.9'luk beklentinin altında kaldı. İngiltere'de TÜFE Aralık'ta yüzde 2.1 artış kaydetmişti. Yıllık enflasyon Ocak ayında 2017 yılının Ocak ayından bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Brexit'e ilişkin endişelerin ekonomik faaliyetleri etkilediği İngiltere'de enflasyonun yavaşlaması, politika yapıcılara faiz artırımından geri durmaları için daha fazla neden veriyor.

İngiltere'de Ocak enflasyonunda düşük otomobil yakıt fiyatları ve doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki sert düşüş etkili oldu.

Grafikte mavi çizgi BoE'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefini, beyaz çizgi ise İngiltere enflasyonunu gösteriyor. Enflasyonun BoE hedefinin altında kaldığı kısımda, Avrupa Birliği'nden ayrılma oylaması sonrasında sterlinin sert düştüğü belirtilirken, hedefin üzerinde kalan kısımda yükselen ithalat fiyatlarının enflasyonu altı yılın zirvesine taşıdığı ifade ediliyor.