Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün 5.23 - 5.29 bandında dalgalanan ve 5.28 seviyelerinden kapanan kur bu sabah 5.28 seviyelerinde yatay seyrederken cari denge ve sanayi üretimi verilerinin ardından düşüşe geçti ve en düşük 5.2664'ü gördü.

Kur daha sonra yükselişe geçerek 5.32 ile 30 Ocak'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Euro/TL 5.95'ten 5.99'a yükseldi. Uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın finansal istikrara katkı sağlayacak likidite adımları atılabileceğini belirtmesinin kurun yükselişinde etkili olduğunu belirtiyor.

Kur, akşam saatlerine doğru 5.32'nin üstünü gördü.


Piyasalarda bugün gündem yoğun, içeride Aralık ayı cari işlemler dengesi ve sanayi üretim verileri açıklandı. Sanayi üretimi beklenenden daha fazla düşerken cari denge beklenenden daha az açık verdi.

Günün devamında ABD'de ÜFE ve perakende satışlar izlenecek. Dışarıda ABD - Çin ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler de doların hareketinde etkili olacak. Son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e uygulamayı düşündüğü gümrük tarifelerindeki artışı 60 gün süreyle erteleyebileceği iddia edildi. ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifesi artırımları konusunda varılan ateşkes, 1 Mart'ta doluyor.

Stratejist Evren Bolgün Bloomberg HT'ye "ABD ve Çin konusunda olumlu gidişat ve Fed'in güvercin açıklamalarının devam ediyor olması gelişen ülkelerin tahvil ve hisse senetlerine para girişi sağlıyor.

Merkez Bankası sıkı duruşunu Haziran'a kadar sürdürürse kurda oynaklığın düşük, para girişinin olumlu yönde olması mümkün" değerlendirmesini yaptı.