Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ekonomistler bugün açıklanan sanayi üretimi ve cari açık verisini değerlendirdi.

QNB Finans Yatırım Ekonomisti Burak Kanlı;

“Sanayi üretimini değerlendirecek olursak beklentilerin ötesinde uzun süredir ekonomi yavaşlıyor.  Buna benzer bir yavaşlamayı biz küresel krizin ilk çeyreğinde görmüştük diye hatırlıyorum. Yavaşlama devam ediyor. İyileşme yönünde herhangi bir emare yok. Özellikle ara malı üretimindeki yavaşlama hem ticari faaliyetindeki yavaşlamaya işaret ediyor, hem de stok eritme çabalarının sonucudur.  Benzer şekilde sermaye malı üretiminde de ciddi daralma devam ediyor.”

"SON 15 YILIN EN DÜŞÜK CARİ AÇIĞI OLABİLİR"

“Türkiye’de çok hızlı bir şekilde cari denge iyileşiyor. İktisadi faaliyette yavaşlama etkili ama veri anlamında uzun zamandır altın ithalatı da normalleşiyor.  Cari dengedeki iyileşmenin başındayız. 2019 yılının başında büyük ihtimalle piyasa beklentilerinden çok daha iyi bir iyileşme olacak.  Son 15-20 yılın en düşük cari açık rakamıyla karşılaşabiliriz. Özetle ekonomi sert bir şekilde yavaşlıyor. Bunun sonunda da sanayi üretimi düşüyor, cari denge de iyileşiyor.” ifadelerini kullandı.

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç verilere ilişkin şunları söyledi; "Sanayi üretiminde yüzde 10’a yakın bir daralma görüyoruz. Özellikle ara malı ithalatında yüzde 15’lere varıyor. Ham verilerden bahsediyorum.  Yılın son çeyreğinde yaklaşık yüzde 7’ye yakın bir daralma var. Dolayısıyla biz son çeyrekte eksi 2 büyümeyle çalışıyorduk. Sanırım bu eksi 4’lere yaklaşmış bir rakam gibi. Büyüme açısından yılın toplamında da sanayi üretiminde ortalama yüzde 1.6’lık artış var. Biz yüzde 3 büyür müyüz diye tartışırken, muhtemelen 2018’de Türkiye'nin yüzde 2-2.5’luk bir büyüme ile bitirme ihtimali var. 

Yatırım talebi göstergelerinde çift haneye yaklaşan reel daralmalar tespit ediyorduk. Ama bunu daha çok ocak- şubat ayında göreceğimizi düşünüyordum. Dolayısıyla biraz daha erken görmüş olduk.  2 çeyrek daha eksi büyüme olma ihtimali var”

“İthal etmiyorsak biz maalesef bir veya iki çeyrek ihraç da etmiyoruz. Çünkü ekonomik modelimiz böyle…  Dolayısıyla ithalat çok ciddi yavaşlıyor ihracat iyi gidiyor görüşüne çok katılamıyorum.  Bir iki çeyrek sonra iş değişiyor olacak”

"MALİYETLER ÇOK YÜKSEK OLDUĞU İÇİN BİRAZ DAHA TEMKİNLİ ALIMLARIN OLDUĞU GÖRÜYORUZ"

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz verilere yönelik şu açıklamalarda bulundu; “Özellikle sanayideki daralma yurt içinden kaynaklıdır. Biraz daha temkinli üretim ve temkinli stoklamadan kaynaklı oluyor.  Sanayi özellikle ihracata dayalı olarak çok fazla sıkıntılı değil. Daha çok dikkatler yurt dışına yönelik gidiyor.  Gerek madencilik olsun gerekse de imalat sanayi ve elektrik, gaz hepsindeki daralmanın özellikle yurtiçindeki tüketim ve talepten kaynaklı olduğunu düşünüyorum. 

Sanayi üretimindeki bir önceki aya göre baktığımızdaki düşüşle çokta moralleri bozmamakta fayda var. Sebebi de bu dönemde kura dayalı olarak sanayicilerin temkinli yanaşması ve bu yönüyle de imalat maliyetlerini hesaplarken yurtdışına dayalı sektörler de maliyetlerin çok yüksek olduğundan biraz daha temkinli alımların olduğu görüyoruz”