Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa yatırımcılarının ekonomik görünüme yönelik endişe duymaya başlamasına karşın bir varlık sınıfı büyümede olası bir yavaşlama karşı daha dirençli olabilir: Küresel tahviller.

Küresel tahvillerin on yılın en iyi ayını geçirmesinin ardından gelişmekte olan ülkeler tarafından ihraç edilen uluslararası tahviller yükselişini Şubat'ta da sürdürdü. Buna karşın yerel tahvillerdeki yükseliş, ekonomik yavaşlamanın merkez bankalarının faiz indirimine gitmelerine imkan verebileceği ve paralarının değer kaybedeceği şeklindeki spekülasyonun etkisiyle hız kesmeye başladı.

Fed'in daha güvercin bir duruş benimsemesi tüm dünya üzerindeki daha sıkı para politikası baskısını azalttı. Hindistan talebi desteklemek için bu ay beklenmedik bir şekilde borçlanma maliyetlerini düşürdü. Swap piyasasına göre traderlar Meksika ve Türkiye'de bir sonraki hamlenin faiz indirimi olduğunu düşünüyor. Brezilya, Malezya, Tayland ve Çin'e ilişkin trader beklentileriyse politika yapıcıların gelecek altı ay boyunca beklemede kalacağı yönünde.

New York'ta Schroders gelişen piyasa tahvilleri birim yöneticisi Jim Barrineau, “Güçlü paraları tercih ediyoruz. ABD tahvil faizlerinin yüzde 3'ün altında kalmasıyla birlikte dolar cinsinden faiz getirisi arayışı sürecek.” dedi. Barineau, Arjantin, Lübnan ve Ukrayna gibi istikrarlı temel göstergelere sahip tek-B kredi notlu ülkelerde alım öneriyor.

Gelişen piyasaların dolar cinsinden tahvilleri JPMorgan'ın endeksine göre geçen yıl yüzde 4.3 düşüş kaydetti. Bu 2013'ten bu yana görülen en sert düşüş oldu. Aynı tahviller Ocak ayında yüzde 4.4 yükseldi.