Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump'a, ithal otoların ulusal güvenliğe tehdit oluşturup oluşturmadığına ilişkin soruşturmanın bulguları sunuldu. Bu rapor, ABD'nin oto ithalatına ek gümrük vergisi getirmesine neden olabilir.

ABD Ticaret Bakanı  Wilbur Ross Trump'a tavsiyelerini sundu. Bakanlık, Pazar günü Washington'da yaptığı açıklamada, bulguılara ilişkin herhangi bir işaret vermedi. Trump'ın bu bulgular üzerine harekete geçme kararı alması için 90 günü var.

Ticaret Bakanlığı Mayıs ayında, Ticaret Genişleme Yasası'nda Kısım 232'ye dayanarak bir soruşturma başlattı. Trump yönetimi geçen yıl aynı maddeye dayanarak   çelik ve aluminyuma ek tarife getirmişti. Otomotiv soruşturması, aralarında SUV, van ve hafif kamyon gibi araçlarının yanında yedek parça ithalatını da kapsıyor. Amerikan ve yabancı oto üreticileri bu yasanın aleyhine lobi yapıyor.

Ross'un bu bulguları tarife uygulama konusunda son sözü söyleyecek Başkan Trump'a sunmak için Pazar gününe kadar süresi vardı. Trump yabancı oto ithalatına yüzde 25'e kadar gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu. Avrupa'dan Asya'ya, şirketler ve hükümetler, Trump'ı, otomobil ithalatına uygulanacak vergilerin ABD ekonomisine zarar vereceği ve küresel otomobil sanayiinde aksaklıklara neden olacağı uyarısında bulunmuştu.