Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Volkswagen AG ve diğer Alman oto üreticileri, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'ye ithal edilecek araçlara gümrük tarifesi getirilip getirilmemesine ilişkin kararını beklerken, Almanya'nın otomobil ticaretine ilişkin yeni rakamlar, gerilimin azalmasına fazla yardımcı olmayacak.

Mercedes-Benz, BMW ve Porsche'nin ana vatanı Almanya, Federal İstatistik Bürosu rakamlarına göre,  ABD ile otomobil ticaretinde geçen yıl 22 milyar euro (25 milyar dolar) fazla verdi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi için otomobil en önemli ihraç ürünü ve 2018'de 27.2 milyar euroluk Alman otomobil ve yedekparçası ithal eden ABD ise bu alanda en büyük pazar. Almanya ise ABD'den sadece 5.2 milyar euroluk oto ve parça ithal etti.

Eğer Trump yüzde 25 kalıcı tarife uygulama kararı alırsa, Munih merkezli Ifo ekonomi enstitüsünün bir çaılışmasına göre, Almanya'nın ABD'ye otomobil ihracatı uzun vadede yaklaşık yüzde 50 düşecek. Ifo Direktörü Gabriel Felbermayr, böyle bir gümrük vergisinin Almanya'nın otomobil ihracatını yüzde 7.7 18.4 milyar euro düşürebileceğini kaydetti.