Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed politika yapıcıları, 2019 yılında bilanço küçültme programının sonlandırılacağını işaret ederken, faiz artırımlarına ara verilmeyecebileceğini kaydettiler.

Fed'in 29-30 Ocak toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklandı ve bu tutanaklara göre, neredeyse tüm katılımcılar bu yıl bilanço küçültülmesine son verilmesinin iyi olacağını düşünüyor. Bu durum, bilanço daraltmanın ekonomiye zarar vereceğini düşünen yatıırımcılar tarafından memnunlukla karşılandı.

Ancak faizlere ilişkin haberler ise, bazı yatırımcıların bir sonraki hareketin faiz indirimi şeklinde olabileceğini düşünen yatırımcıların bulunduğu finans piyasaları için daha az dostçaydı. Tutanaklar, Fed yetkililerinin kendilerini tekrar faiz artırımına yöneltecek nedenler konusunda bölünmüş durumda olduğunu gösterdi. Tutanaklarda faiz indirimine ilişkin bir işaret ya da ima yoktu.

Wrightson ICAP LLC baş ekonomisti Lou Crandall, "Tartışma halen sıkılaştırma ya da hareket etmeme şeklinde, faiz indirip indirmeme şeklinde değil," dedi ve "Risk daha fazla sıkılaştırma eğilimi gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Tutanakların ardından ABD hisse senetleri hafifçe yükselirken, 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.64'e çıktı ve dolar kayıplarını geri aldı.

Faiz artırımları

Tutanaklarda, "birkaç" politika yapıcının, "eğer ekonomi bekledikleri şekilde evrilirse", gösterge faizin bu yılın ilerleyen dönemlerinde artırılabileceğini düşündüğünü gösterdi.

Diğer "birkaç" yetkili ise, tutanaklara göre, faiz artırımlarının sadece eğer enflasyon göstergelerinin temel görünümlerinden daha yukarıda olması durumunda gerekli olabileceği kanısında.

Bu durum, bazı ekonomistlerin tutanakların 30 Ocak'taki toplantı sonrası yapılan açıklamadaki mesaj kadar güvercin olmadığını düşünmesine yol açtı. Fed söz konusu toplantı sonrası yaptığı açıklamada, uzun zamandır kullandığı faizlerde "daha fazla kademeli artış" söylemini kaldırmış ve yerine "gelecekteki ayarlamaların zamanlaması ve boyutu" konusunda sabırlı olacağını kaydetmişti.