Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem Bloomberg HT'deki "Üst Düzey" programında Arzu Maliki'ye konuk oldu. Erdem akaryakıt sektörünün 2018'de yaklaşık %3 civarında büyüdüğünü, büyümeye devam edeceğini söyledi. Erdem sektörde yaşanan sıkıntılara da değindi.

Orta vadede enerji sektöründe Türkiye için riskler ve fırsatlar neler? Shell yatırımlara devam edecek mi? Mevcut yatırımlarınız neler?

Ahmet Erdem: Akaryakıt ve madeni yağ piyasası geçen sene iyi büyüdü; sektör yaklaşık yüzde 3 civarında büyüdü. LPG'de yüzde 1 civarında bir küçülme var. Son 4-5 seneye bakarsak Türkiye'de akaryakıt sektörü büyüyor ve büyümeye de devam edecek.

Madeni yağda Türkiye'yi bir üretim merkezi haline getirdik, hem pazar lideriyiz hem de Türkiye'den 60'ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Ve tabi ki fabrikamızı yeniliyoruz.

Doğalgazda varız ama çok bir verimlilik elde edemedik. Havacılıkta çok güzel bir seneydi özellikle turizmin de hareketlenmesiyle havacılıktaki satışlarımız iyiydi, birkaç tane de işbirliğimiz oldu. Petrokimyada da birçok şirkete ürün tedarik ettik. İşlerimizin de verimliliğini artırmak amacıyla yatırımlarımıza devam ediyoruz ve edeceğiz.

Petrol-Doğalgaz arama ve üretim faaliyetleriniz ne aşamaya geldi?

Ahmet Erdem: Batı Karadeniz'de Türkiye Petrolleri ile ortak bir arama çalışmamız oldu. Zor bir coğrafyada başarılı bir kuyu çalışması oldu, şimdi onun verileri değerlendiriliyor. Çıkacak sonuçlara göre gereken çalışmaları yapacağız..Komşu Bulgaristan'da devam eden bir çalışma var, oradaki veriler de önemli; bunlar maliyeti yüksek çalışmalar dolayısıyla kararı doğru vermek lazım. Bunlar tabi ülkemizin yeni enerji stratejisi ile de paralel, kendi hidrokarbonunu bulması için..

Enerjide de yeni trendler hayata geçiriliyor örneğin otomotiv sektöründe elektrikli ve hidrojenli kaynaklar kullanılmaya başlanıyor..Otomotiv markaları da bunlara göre pazarlar seçiyorlar..Türkiye bu pazarda nasıl daha rekabetçi olabilir? Yeni trendlere nasıl uyum sağlıyoruz?

Ahmet Erdem: Bütün dünyada bir enerji dönüşümü başlamış durumda; Globalde bakarsak Shell hidrojende baya yol kat etti ve şimdi Almanya'da 200-300 istasyon yapıyorlar. Tabi bu dönüşüm her ülke için aynı hızda olmuyor. Tabi altyapı imkanları önemli fakat hızlı veya yavaş bu dönüşüm oluyor..Globalde civarında bu yeni trendlere Shell 2 milyar dolar yatırım yapıyor. Türkiye'de şu anda yeteri kadar bu altyapıyı gerektirecek bir araç parkı yok, bu taleple beraber büyüyebilecek bir sektör..

"SEKTÖRDE MALİYET ARTIŞINI KARŞILAYAMAMA DURUMU VAR"

Sektör temsilcileri birçok konuda sıkıntıları olduğunu söylüyor; kur hareketleri, faizlerin yüksek seyretmesi ve kredi kartı komisyonları gibi..Sektörün belli başlı sıkıntıları neler?

Ahmet Erdem: İstasyonların işletilmesinin maliyeti yüksek tabi; işletme sermayesi de yüksek bir sektördeyiz. Aynı zamanda personel giderleri, finansman giderleri, bunlar ülke şartları ve enflasyonla beraber hızla artıyor..Finansman tarafına bakarsak yüksekti şimdi biraz daha aşağılara geliyor, satışların birçoğu kredi kartıyla ve bayi tarafındaki kar marjında düşüş oluyor. Dolayısıyla sektörde maliyet artışını karşılayamama durumu var. Tabi hassas bir dönemden geçiliyor, sektör elinden geleni yapıyor ama sektörde bir sıkışma var.

Sosyal Sorumluluk Projeniz var, kadın istihdamında pozitif ayrımcılık yapıyorsunuz..Nasıl bir proje bize anlatır mısınız?

Ahmet Erdem: Ülkemizde kadın istihdamının artırılması ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Biz 100'üncü yılımızı doldurana kadar yani 5 sene içerisinde her sene bin tane kadını satış noktalarımızda istihdam etmek istiyoruz. İşkur ile işbirliği içindeyiz.